وعده های روسیه برای راه اندازی نیروگاه بوشهر

روسیه بار دیگر راه اندازی نیروگاه بوشهر را به تأخیر انداخت و گفت احتمالا تا پایان تابستان راه اندازی خواهد شد. خبرگزاری حکومتی ایسنا با اعلام این خبر، افزود: « در حالی که مقامات ایرانی پیشتر نسبت به راه‌اندازی نیروگاه بوشهر در پایان بهار سال 89 ابراز امیدواری کرده بودند، مقامات روسی این زمان را تا پایان تابستان اعلام کردند»
این خبرگزاری حکومتی نوشت: معاون رییس کمپانی "اتم استروی اکسپورت" پیمانکار روسی نیروگاه بوشهر در روزهای نخست سال جدید از راه‌اندازی نیروگاه اتمی بوشهر در ماه اوت سال 2010 خبر داد.

شایان ذکر است، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی رژیم در اسفند ماه گذشته، در یزد اعلام کرده بود که نیروگاه بوشهر تا بهار 89 به طور کامل آماده بهره برداری می شود و هیچ تأخیر در راه اندازی آن وجود نخواهد داشت.
به گزارشی در این رابطه از خبرگزاری حکومتی ایسنا توجه کنید:
«خبرگزاری نووستی گزارش داد: "تیمور باولاکوف" در همایش " atomek-شمال غرب" که در سنت پتربورگ برگزار شد، اعلام کرد که در حال حاضر مونتاژ تجهیزات اصلی در نیروگاه به اتمام رسیده و در ماه آوریل (اواسط فروردین ماه) قرار است که امور آب بندی گرم انجام شود.
معاون مدیر "اتم استروی اکسپورت" تاکید کرد که راه اندازی نیروگاه احتمالا زودتر از موعد انجام خواهد شد.
این در حالی است که مقامات ایرانی تاکنون از اعلام آخرین زمان تعیین شده برای راه‌اندازی نیروگاه بوشهر خودداری کرده‌اند. این برای اولین بار است که از سوی مقامات روسی زمان راه‌اندازی نیروگاه بوشهر اعلام می‌شود.
شایان ذکر است، مقامات ایرانی هنوز درباره زمان اعلام شده از سوی معاون رییس کمپانی "اتم استروی اکسپورت اظهار نظری‌ نکرده‌اند.
علی‌اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی در اسفند ماه سال 88 در یزد ابراز امیدواری کرده بود،" نیروگاه بوشهر تا بهار سال 89 به طور کامل آماده بهره‌برداری شود."
هم‌چنین به دنبال اظهارنظر معاون رییس کمپانی "اتم استروی اکسپورت"، سرگی کرینکو رییس کورپوراسیون دولتی "روس اتم" نیز بر راه‌اندازی نیروگاه اتمی بوشهر تا پایان تابستان 2010 تاکید کرد.
خبرگزاری "نووستی" به نقل از سرگئی کرینکو، تاکید کرد که اولین نیروگاه اتمی ایران در بوشهر که توسط متخصصین روس ساخته می‌شود، باید تا پایان تابستان 2010 راه‌اندازی شود.
وی با گفتن این‌که "تا پایان سال 2010 باید نیروگاه اتمی بوشهر راه اندازی شود" خاطرنشان کرد که هیچ تاخیری در ساخت نیروگاه وجود ندارد و همه امور طبق جدول زمانبندی که یک سال و نیم قبل با ایرانیان مورد موافقت قرار گرفته بود، پیش می‌رود.
شرکت روسی "اتم استروی اکسپورت" هم اکنون در حال پایان دادن به کار روی اولین واحد نیروگاهی است. این شرکت روز 28 ژانویه 2009 اطلاع داد که سوخت هسته‌یی برای اولین نیروگاه اتمی ایران را به طور کامل عرضه کرده است. در ماه ژوئن 2009 در رآکتور این نیروگاه سوخت مجازی بارگذاری شد و پس از آن کارهای مربوط به راه اندازی نیروگاه آغاز شد.
پروژه تکمیل و ساخت نیروگاه بوشهر باید هشتم ژوئیه‌ی 1999 (حدود 10 سال قبل) تکمیل می‌شد، اما تاریخ بهره برداری از آن تاکنون چندین بار به تعویق افتاده است. در نیروگاه بوشهر حدود 3000 کارگر روسی مشغول به کار هستند که دستمزد مهندسان روسی ماهانه 3000 دلار است.
قرارداد احداث دو واحد نیروگاه اتمی آب سبک هر کدام با قدرت حدود 1290 مگاوات در آبان ماه سال 1353 با شرکت آلمانی "کرافت ورک اونیون" که از شرکت‌های تابعه شرکت زیمنس بود، منعقد شد.
آلمانی‌ها احداث این دو واحد را در 15 کیلومتری جنوب شهر بوشهرآغاز کردند و تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1979 (1357) واحد اول حدود 75 درصد و واحد دوم حدود 60 درصد ساخته شد.
با پیروزی انقلاب اسلامی، پیمانکار آلمانی حاضر به ادامه همکاری با جمهوری اسلامی ایران نشد و متخصصان خود را از نیروگاه اتمی بوشهر خارج کرد.
جمهوری اسلامی ایران سرانجام در 25 اوت 1992 موافقتنامه جامع همکاری‌های هسته‌یی را با مسکو امضا کرد و شرکت روسی " اتم استروی اکسپورت" هشتم ژانویه 1995 عملیات تکمیل واحد اول نیروگاه اتمی بوشهر را به عهده گرفت.
روسیه، بارها یکی از دلایل تاخیر در تکمیل این نیروگاه را تبدیل سیستم غربی نیروگاه به سیستم شرقی و عدم تامین مالی به موقع اعلام کرده است. در حالی که بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران برخی مسایل سیاسی و بده‌بستان میان آمریکا و روسیه را دلیل تاخیر در راه‌اندازی نیروگاه بوشهر اعلام می‌کنند.
به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در روزهای پایانی سال 88 در پاسخ به این پرسش که زمان راه‌اندازی نیروگاه بوشهر و این‌که گفته می‌شود به زمستان سال آینده موکول شده است، گفت: «تقریبا کار ساخت نیروگاه بوشهر نهایی شده است و تست‌های فنی، مراحل پایانی خود را طی می‌کند. با پایان تست‌های فنی، نیروگاه بوشهر کار خود را آغاز خواهد کرد.»
به گزارش ایسنا، این در حالی است که آخرین موعد راه‌اندازی نیروگاه بوشهر از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در آذرماه سال 88 تا پیش از پایان سال هجری شمسی یعنی اسفندماه سال 88 بوده است.
مهمان‌پرست گفت: «در مورد نیروگاه بوشهر آنچه که باعث تاخیر شده است بعضی موارد فنی بوده است. آخرین توافقاتی که با طرف روس داشتیم انجام تعهدات در قبال نیروگاه هسته‌یی بوشهر تا پیش از پایان سال هجری شمسی یعنی اسفندماه بوده است که این مغایرتی با پایان سال میلادی ندارد اما با این حال چون افکار عمومی نسبت به تعهداتی که کشورهای دوست با ما دارند حساس هستند امیدواریم این حساسیت‌ها تحریک نشود و این تعهدات در زمان مقرر خود انجام گیرد«