پس از یک شبانهروز ناآرامیهای خشونتبار در بیشکک، پایتخت قرقیزستان و برخی شهرهای دیگر این کشور، مخالفان کنترل اوضاع را در دست گرفته و دولت موقت تشکیل دادهاند. مسکو دولت موقت قرقیزستان را به رسمت شناخته است.
با وجود در دست گرفتن کنترل اوضاع در قرقیزستان توسط مخالفان و تشکیل دولت انتقالی در بیشکک، ناآرامیها در این کشور، بهویژه در پایتخت هنوز ادامه دارد. مواردی از حمله به فروشگاهها و غارت اموال عمومی گزارش شده است. وزارت کشور قرقیزستان برای جلوگیری از دزدی و غارت، دستور تیراندازی داده است.
بنا بر گزارش وزارت بهداشت قرقیزستان، دستکم ۷۴ نفر در ناآرامیهای شبانهروز گذشته کشته و ۴۰۰ نفر زخمی شدهاند. منابع غیررسمی از بیش از یک هزار زخمی خبر میدهند.
باقیاف حاضر به کنارهگیری نیست
روز پنجشنبه دولت انتقالی، پارلمان قرقیزستان را منحل کرد و وعده داد تا شش ماه آینده انتخابات جدید برگزار کند. «رزا اوتانبایوآ» که مخالفان قربان باقیاف را رهبری میکرد، ریاست دولت انتقالی را بر عهده دارد. او روز پنجشنبه در بیشکک اعلام کرد که نیروهای مسلح به دولت انتقالی اعلام وفاداری کردهاند.
خانم اوتانبایوآ خواستار استعفای قربان بیک باقیاف، رئیس جمهور فراری قرقیزستان شد و گفت که دورهی باقیاف به پایان رسیده است. رئیس دولت انتقالی آمادگی خود را برای مذاکره با باقیاف اعلام کرد.
اما قربان بیک باقیاف از ادعای خود برای ریاست جمهوری دست برنداشته و در ایمیلی که بعد از ظهر روز پنجشنبه برای یکی از رسانههای قرقیزستان فرستاده، ادعا کرده که قدرت را همچنان در دست دارد و بنا ندارد آن را واگذار نماید.
واکنش روسیه
براساس گزارشها روسیه مقارن ظهر روز پنجشنبه به وقت محلی، دولت انتقالی را به رسمیت شناخت و ولادیمیر پوتین، نخستوزیر روسیه در گفتوگو با رزا اوتانبایوآ، آمادگی روسیه برای ارائه کمکهای انسانی به بیشکک را به اطلاع وی رساند.
قرقیزستان عضو جامعهی کشورهای مستقل مشترکالمنافع است که اعضای آن را جمهوریهای «اتحاد جماهیر شوروی» سابق تشکیل میدهند.
روسیه نفوذ قابل ملاحظهای در جمهوریهای آسیانهی میانه دارد، با این حال هر گونه دخالت در ناآرامیهای اخیر قرقیزستان و تغییر حکومت در این کشور را رد کرده است. دولت قربان بیک باقیاف رسانههای طرفدار روسیه در قرقیزستان را متهم میکرد که در ناآرامیهای اخیر این جمهوری دست دارند.
بان کیمون، دبیرکل سازمان ملل، یان کوبیس، وزیر خارجهی سابق اسلوواکی را به عنوان نمایندهی ویژهی خود راهی بیشکک کرده است. یان کوبیس روز جمعه ۹ آوریل گفتوگوهای خود را با مقامهای دولت انتقالی در بیشکک آغاز خواهد کرد. سازمان امنیت و همکاری اروپا نیز به زودی نمایندهی ویژهای به قرقیزستان میفرستد.
رزا اوتانبایوآ
رزا اوتانبایوآ که رهبری مخالفان قربان بیک باقیاف را بر عهده داشت و از روز پنجشنبه رئیس دولت انتقالی شده، هماکنون ۶۰ سال دارد. او در سال ۲۰۰۵ برای ساقط کردن عسکر آقایف، با باقیاف همراه و همگام بود.
رزا اوتانبایوآ تحصیلکرده دانشگاه دولتی مسکو و در دوره حیات اتجاد جماهیر شوروی نیز از مقامهای ارشد حزب کمونیست و دولت قرقیزستان بود. پس از استقلال قرقیزستان نیز چند دوره وزیر خارجهی کشورش بود. از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۱ سفیر قرقیزستان در بریتانیا بود و در سال ۲۰۰۷ وارد پارلمان قرقیزستان شد
دویچه وله
خبرهای مرتبط: