جلسه استماع در کنگره آمریکا - ضرورت برخورد با صدور تروریسم و بنیادگرایی

روز 12 فوریه جلسة استماعی در کمیتة امور خارجی کنگرة آمریکا به‌ریاست اد رویس برگزار شد.

در این جلسه که به تهدید داعش و استراتژی آمریکا اختصاص داشت، نمایندگان و کارشناسان، درخواست دولت اوباما را از کنگره برای اعطای مجوز رسمی برای عملیات نظامی در منطقه، مورد بحث و گفتگو قرار دادند.
در جلسة استماع کنگره، نمایندگان برجسته از هر دو حزب بر ضرورت برخورد با تهدید صدور تروریسم و بنیادگرایی نشأت‌گرفته از حکومت آخوندی و شبه نظامیان مورد حمایت آن به‌خصوص در عراق تأکید کردند و فقدان آن‌را، از کمبودهای استراتژی دولت آمریکا دانستند.
اد رویس رئیس کمیتة امور خارجی کنگره در سخنان افتتاحیة خود، گفت: «همة ما از رفتن مالکی خوشحال شدیم؛ اما با گزارش‌ها دربارة ایجاد ویرانی توسط شبه نظامیان شیعی، هنوز توانایی دولت عبادی برای برقراری یک نیروی امنیتی ذی‌صلاح و فراگیر، مشخص نیست».
وی دربارة وضعیت سوریه نیز، گفت: «در پاییز گذشته، کنگره با رأی خود، آموزش و تجهیز نیروهای اپوزیسیون سوریه را مجاز کرد. اما این امر هنوز عملی نشده است... این باعث نگرانی متحدان کلیدی ما در منطقه و زیر سئوال‌رفتن استراتژی دولت شده است ».
الیوت انگل عضو ارشد این کمیته نیز در تأکید کرد که برنامة آموزش و تجهیز اپوزیسیون مدرة سوریه بسیار کُند پیش می‌رود و با تأخیر بسیار مواجه است.
برد شرمن از اعضای ارشد کیمتة روابط خارجی از حزب دموکرات در سخنان خودگفت: «اتحاد شیعی که از نظر من حداقل به همان میزان (داعش) خطرناک است، هر کاری را برای جلوگیری از اقدام نظامی از سوی آمریکا انجام داده است... آنها در جلوگیری از بمباران سوریه توسط آمریکا، موفق بودند...».

برد شرمن گفت:
«به‌نظر من اتحاد شیعی تحت هدایت (رژیم) ایران که بسیاری از نیروها در بغداد، شبه نظامیان شیعی عراق، اسد و حزب‌الله را شامل می‌شود، خطرناک‌تر و مهلک‌تر از داعش است. آنها عملاً در هر قاره‌یی عملیات کرده‌اند. آنها در خاورمیانه هم افراد بسا بیشتری را کشته‌اند. اسد به تنهایی، تقریباً 200 هزار نفر را به قتل رسانده است. اگر ما می‌خواهیم فقط روی «نابودی داعش» تمرکز کنیم، نباید فقط روی آن تمرکز کنیم. باید از خود بپرسیم: بعدش چی؟ چه کسی فضای فیزیکی، فضای ایدئولوژیک و فضای سایبری را پر خواهد کرد؟... در مورد فضای فیزیکی، ما یک اتحاد شیعی را از تهران تا لبنان می‌بینیم که به یُمن نابودی داعش، تقویت خواهد شد».

ایلیانا رزلهتینن رئیس کمیتة خاورمیانه و شمال آفریقا در کنگرة آمریکا، تأکید کرد: «قاطعانه بر این باورم صرف نظر از این‌که بر سر مجوز به‌کارگیری نیروی نظامی چه بیاید، حل مسئلة داعش نمی‌تواند بدون آن محقق شود که ما هم‌زمان به مسائل اسد و (رژیم) ایران نیز بپردازیم».
وی تصریح کرد مماشات دولت اوباما در قبال رژیم اسد باعث می‌شود، سوریه هم‌چنان محلی برای رشد تروریست‌ها باشد.
ایلیانا رزلهتینن افزود، برنامة آموزش و تجهیز اپوزیسیون سوریه هنوز به‌طور واقعی شروع نشده است؛ ضمن این‌که دولت گفته است، این رزمندگان برای مأموریت‌های دفاعی آموزش خواهند دید و نه تهاجمی و ما مستقیماً با رژیم اسد درگیر نمی‌شویم؛ بلکه فقط با داعش درگیر می‌شویم. لذا من نگرانم که این سیاست موفق نخواهد بود.
در ادامة این جلسة استماع، جیمز جفری سفیر پیشین آمریکا در عراق که یکی از شاهدان بود،در پاسخ به سئوال خانم رزلهتینن دربارة تأثیر مداخلات حکومت آخوندی در عراق و منطقه گفت: «از نظر من ما فقط با یک گروه افراطی خشن اسلامی در منطقه، یعنی داعش، مواجه نیستیم؛ بلکه با مجموعه‌یی از آنها مواجهیم که یکی از آنها (رژیم) ولایت فقیه (در ایران است)... قاسم سلیمانی با مجوزی به مالکی و تشویق او و برخی دیگر از اعضای ائتلاف شیعی حاکم، به سرکوب سنی‌ها و مخالفت‌کردن با کردها... نقش به‌سزایی در سوق‌دادن عراق به‌سمت فرقه گرایی داشته که داعش توانست در سال 2014 از آن بهره‌برداری کند.. لذا ما باید به‌طور هم‌زمان به همة این مشکلات بپردازیم».
سپس برد شرمن نیز، تأکید کرد: «به‌نظر من داعش برای آمریکا، تهدید کوچک‌تری از «اتحاد شیعی» است... شبه نظامیان شیعی (در عراق) در پاکسازی‌های قومی و مرگبار سنی‌ها دست داشته‌اند».
پس از آن دینا روهراباکر رئیس کمیتة اروپا، آسیا و تهدیدات در حال ظهور در کنگره، در سخنان خود، گفت: «به‌نظر من رئیس‌جمهور (آمریکا)... با کسانی که باید بهترین دوستان ما (در منطقه) باشند ارتباط برقرار نکرده تا آنها را برای مقابله با افراط‌گرایی اسلامی بسیج کنیم. مانند مردمی که در تهران علیه اسلام افراطی راهپیمایی کردند...».
برایان هیگینز از دیگر اعضای دموکرات کمیتة امور خارجی کنگره نیز در سخنان خود اظهار داشت: «شبه نظامیان شیعی برای حمایت از دولت عراق آنجا حضور ندارند؛ بلکه آنجا هستند تا آن‌چه قاسم سلیمانی در صدد انجام آن است؛ یعنی ایجاد شرایط مناسب در مناطقی که می‌خواهند کنترل کنند را پیش ببرند. چه در جنوب لبنان، چه در سوریه و چه در عراق».
سایت کمیتة روابط خارجی - 23بهمن93