سخنرانی اوباما: تاکید بر بستن همه راه‌های دستیابی رژیم به بمب اتمی

ما جهان را برای اعمال شدیدترین تحریم‌های تاریخ بسیج کردیم. تحریم‌هایی که تأثیرات عمیقی روی اقتصاد (رژیم) ایران داشت. تحریم‌ها به تنهایی قادر نبودند برنامة هسته‌یی (رژیم) ایران را متوقف کنند، ولی این تحریم‌ها کمک کردند تا (رژیم) ایران پای میز مذاکره بیاید. به دلیل تلاش‌های دیپلوماتیک ما، جهان در کنار ما ایستاد، و قدرت‌های اصلی جهان پای میز مذاکره به ما پیوستند: انگلستان، فرانسه، آلمان، روسیه، و چین، بعلاوه اتحادیة اروپا. بیش از یک سال پیش، ما با توافقی برای توقف پیشرفت برنامة هسته یی (رژیم) ایران و خنثی‌کردن آن در نقاط کلیدی، اولین گام را در جهت چهارچوب امروز برداشتیم.

امروز، پس از ماه‌ها دیپلوماسی سخت و اساسی، ما به چارچوب این توافق دست یافته ایم. و این یک توافق «خوب» است. توافقی که با اهداف اصلی ما هم‌خوانی دارد. این چارچوب، همة راههایی را که (رژیم) ایران میتواند برای تولید سلاح هسته‌یی در پیش بگیرد میبندد. (رژیم) ایران با محدودیت‌های شدیدی در رابطه با برنامه اش مواجه خواهد بود. همچنین (رژیم) ایران به کامل‌ترین و موشکافانه ترین بازرسی‌ها و اقدامات شفاف‌سازی تن داده است که تا بهحال در هیچ برنامة هسته‌یی در تاریخ مورد مذاکره قرار نگرفته بود. لذا این توافق بر اساس اعتماد بنا نشده، بلکه بر اساس چک و تأیید بیسابقه بنا شده است. بسیاری از جزئیات کلیدی طی سه ماه آینده نهایی خواهد شد. و هیچ‌چیز مورد توافق قرار نخواهد گرفت، تا اینکه همه‌چیز مورد توافق قرار گیرد. محورهای اصلی توافقی که ما در تلاشیم به صورت نهایی در بیاوریم به این شرح است:
اول: (رژیم) ایران قادر نخوهد بود ساخت بمب را با به کارگیری پلوتونیوم دنبال کند، زیرا پلوتونیوم با درجة تسلیحاتی تولید نخواهد کرد. هستة مرکزی رآکتور اراک اوراق و جایگزین خواهد شد. در طول مدت کارکرد رآکتور، سوخت مصرف‌شده در این تأسیسات به خارج از ایران ارسال خواهد شد. (رژیم) ایران یک رآکتور آب سنگین جدید نخواهد ساخت. و (رژیم) ایران سوخت رآکتورهای موجود خود را بازپردازش نخواهد کرد. هرگز.

دوم: این توافق، مسیر (رژیم) ایران را برای ساخت بمب با بکارگیری اورانیوم خواهد بست. (رژیم) ایران موافقت کرده که سانتریفیوژهای راهاندازی‌شدهاش به‌میزان دو سوم کاهش یابد. (رژیم) ایران دیگر در سایت فردو اقدام به غنیسازی اورانیوم نخواهد کرد، (رژیم) ایران با سانتریفیوژهای پیشرفتة خود حداقل برای ده سال آینده غنیسازی اورانیوم انجام نخواهد داد. عمدة ذخایر اورانیوم غنی‌شده (رژیم) ایران خنثی خواهند شد. ارزیابی امروزه این است که (رژیم) ایران تنها دو یا سه ماه از دستیابی بالقوه به مواد اولیه برای استفاده در یک بمب اتمی فاصله دارد، تحت این توافق (رژیم) ایران موافقت کرده که مواد لازم برای ساخت بمب اتمی را ذخیره نخواهد کرد. حتی اگر این توافق را زیر پا بگذارد، حداقل در یک دهة آینده، (رژیم) ایران دست‌کم یک سال از دستیابی به مواد کافی برای تولید بمب فاصله خواهد داشت و محدودیت‌های شدید در رابطه ذخایر (رژیم) ایران برای 15 سال ادامه خواهد یافت.

سوم: این توافق بهترین دفاع ممکن علیه توانایی (رژیم) ایران برای دستیابی به تسلیحات اتمی بهطور مخفیانه، یعنی به صورت سری را تأمین میکند. بازرسان بین المللی دسترسی بی سابقه یی نه تنها به تأسیسات اتمی (رژیم) ایران، بلکه به کل زنجیرة تأمین مواد برنامة اتمی آن خواهند داشت. از آسیاب‌های اورانیوم که مواد اولیه را تأمین میکنند تا تولید سانتریفیوژها و تأسیسات ذخیره‌سازی که از برنامة اتمی (رژیم) ایران پشتیبانی میکنند.
اگر(رژیم) ایران تقلب کند، جهان آن‌را خواهد فهمید، اگر ما چیز مشکوکی مشاهده کنیم، آن‌را مورد بازرسی قرار خواهیم داد، به تلاش‌های گذشتة (رژیم) ایران برای تسلیحاتی‌کردن برنامه اش پرداخته خواهد شد. با این توافق (رژیم) ایران با بازرسی‌های بیشتری در قیاس با هر کشور دیگر در جهان مواجه خواهد بود. بنابراین، این یک توافق درازمدت خواهد بود که به هر راه بالقوة (رژیم) ایران برای ساخت بمب میپردازد، محدودیتهای سختی برای یک دهه بر برنامة (رژیم) ایران اعمال خواهد شد. محدودیت‌های بیشتری دربارة ساختن تأسیسات هسته‌یی جدید یا انبار کردن مواد اتمی برای 15سال، اقدامات شفاف‌سازی برای 20 سال و بیشتر که برخی دائمی خواهند بود. و به عنوان عضو ان.پی.تی.، (رژیم) ایران هرگز اجازه نخواهد یافت سلاح اتمی تولید کند. در مقابل اقدامات (رژیم) ایران، جامعة جهانی توافق کرده که تحریم‌های مشخصی را علیه (رژیم) ایران بردارد. تحریم‌های ما و تحریم‌هایی که توسط شورای امنیت سازمان ملل اعمال شدهاند. برداشتن تحریم‌ها مرحلهبندی شده و همگام با اجرای توافق توسط (رژیم) ایران است. اگر (رژیم) ایران توافق را نقض کند، تحریم‌های به‌جای خود برخواهند گشت. در این حین، بقیة تحریم‌های آمریکا علیه (رژیم) ایران، بهخاطر حمایت از تروریسم، نقض حقوقبشر و برنامة موشک بالیستیک هم‌چنان به طور کامل ادامه خواهند یافت. بگذارید مجدداً تأکید کنم، کار ما هنوز تمام نشده. توافق هنوز امضا نشده. از الآن تا پایان ماه ژوئن، مذاکره کنندگان بهکار درباره نحوة اجرایی‌کردن این چارچوب و جزییات آن ادامه خواهند داد و این جزییات مهم هستند. اگر از طرف (رژیم) ایران، عقب‌رفتی وجود داشته باشد، اگر مکانیسم‌های تأیید و بازرسی با مشخصات متخصصان هسته‌یی ما مطابقت نداشته باشد، توافقی وجود نخواهد داشت.
به خاطر داشته باشید، من همواره اصرار کردم که هر اقدام ضروری را انجام میدهم تا مانع دستیابی (رژیم) ایران به بمب اتمی بشوم. و این کار را خواهم کرد. اما همچنین میدانم که راه حل دیپلوماتیک بهترین راه برای رسیدن به آن است و یک راه حل جامع‌تر و با دوامتر را ارائه میکند. این با فاصلة زیاد بهترین انتخاب ما است. و در حالیکه همیشه این امکان وجود دارد که (رژیم) ایران در مورد این توافق در آینده تقلب کند، اما این چارچوب در بازرسی و شفافیت بسیار امکان‌پذیرتر میکند که ما از چنین تلاشی برای تقلب خبردار شویم و من و رئیسجمهور آینده همة گزینه‌ها را برای رویارویی با آن وضعیت در اختیار خواهیم داشت.
من امروز همچنین با پادشاه عربستان سعودی صحبت کردم تا بر تعهد ما نسبت به امنیت شرکایمان در خلیج (فارس) دوباره تأکید کنم. و من رهبران شش کشور تشکیل‌دهندة شورای همکاری خلیج (فارس)، عربستان، امارات، کویت، عمان، قطر و بحرین را دعوت خواهم کرد که در فصل بهار در کمپ دیوید با من دیدار کنند تا در مورد چگونگی تقویت بیشتر همکاری‌های امنیتیمان و حل و فصل درگیریهای متعددی که باعث مصائب و بیثباتی بسیار در سراسر خاورمیانه شدهاند، گفتگو کنیم.
امروز مایلم تشکر خودم را از شرکای بینالمللی‌مان برای ایستادگی و همکاری‌شان ابراز کنم. کمی قبل‌تر من با نخستوزیر کامرون، رئیس جمهور اولاند و صدر اعظم مرکل صحبت کردم که مورد تأیید قرار دهم، شانه به شانه در این تلاش خواهیم ایستاد. و بیش از همه از جانب ملت ما مایلم قدردانی کنم از وزیر خارجة خستگی ناپذیر ما و واقعاً خستگی ناپذیر ما و تمام تیم مذاکره کنندة ما. آنها به سختی کار کردند تا این پیشرفت حاصل شود. کار آنها، کار ما هنوز تمام نشده و موفقیت هنوز تضمین ندارد. ولی ما یک فرصت تاریخی داریم که از توسعة سلاح اتمی توسط (رژیم) ایران جلوگیری کنیم و این کار را به شکل صلح آمیزی انجام دهیم، با داشتن جامعة جهانی بهطور قاطعی در پشت سر ما. ما باید از این فرصت استفاده کنیم.
سی.ان.ان. - 13 فروردین 94