مجری تلویزیون فاکس نیوز از دکتر ولید فارس مشاور کنگره آمریکا در امور تروریسم سوال کرد: چرا ما نمی توانیم داعش را شکست دهیم؟
آقای ولید فارس گفت: به واقع ما می توانیم و باید اینکار را بکنیم، ولی رئیس جمهور آمریکا، استراتژی دیگری دارد، وی نمی خواهد تغییری در صحنه ایجاد کند. حتی در مورد داعش. اوباما تحت فشار زیادی ازجانب رژیم ایران است. در غیر این صورت وی باید مدتها پیش خود را با نیروهای میانه رو عرب مانند عربستان، اردن، مصر، امارات متحده شریک و متحد می کرد.
زیرا آنها هستند که با تروریسم بسیار بیشتر و بسیار خوب در یمن، در سینا، در لیبی و سایر نقاط می جنگند. ولید فارس افزود: ولی علت این که اوباما به این نیروهای میانه رو عربی مراجعه نمی کند و از آنها نمی خواهدکه نیروی زمینی وارد سازند. به همین دلیل است که رژیم ایران بر روی وی فشار می آورد . برای این است که رژیم اسد به وی فشار می آورد. آنها نمی خواهند آن مناطق سنی توسط سنی های مدره آزاد شود. زیرا دیگر به آنها دسترسی نخواهند داشت. این آن واقعیت موضوع است.
به باور برخی از کارشناسان سیاسی، دولت اوباما نه تنها گامی در مسیر حل بحران سوریه بر نمی دارد، بلکه مانع کشورهایی نظیر ترکیه است که دست به اقدام عملی بزنند.
بعد از اجلاس کشورهای جی 20 نتیجه گیری ها از آن متفات بود . کارشناسان سیاسی از زوایای مختلف به آن نگاه کردند. از جمله تلویزیون الجزیره از بکر آتاجان استاد روابط بین المللی در دانشگاه آیدین ترکیه در رابطه با نتایج عملی این اجلاس سؤال کرد. آتاجان گفت: به لحاظ تبلیغی و بیرونی این اجلاس نتایجی عملی داشت ولی در روی زمین نتایجی نداشت. توافقی میان سران شرکت کننده در اجلاس وجود نداشت. در مورد هماهنگی علیه داعش، بحران سوریه یا پرونده پناهندگان اتفاق نظری نبود.
در زمینه سیاسی و اقتصادی نیز دستاوردی وجود نداشت .بنابراین از نظر من این اجلاس بی نتیجه بود. موضوعاتی مانند بیکاری و شکاف میان کشورهای فقیر و ثروتمند، توجه به جوانان و زنان مسائلی بود که اصلا به آنها پرداخته نشد.
در رابطه با پرونده سوریه، ترکیه درخواستهای مشخص داشت، خواهان منطقه امن و دخالت زمینی بود، ولی آمریکا مانع است. آمریکا از حل این مشکل بویژه ایجاد منطقه امن که ترکیه خواهان آن است شانه خالی می کند.
علاوه بر این مشکل پناهندگان حل نشد، منطقه امن می توانست راه حل موقتی برای پناهندگان و متوقف کردن کشتار مردم توسط رژیم اسد یا داعش باشد ولی امریکا آن را نپذیرفت.
این اظهار نظرهای سیاسی درحالیست که، ژنرال جک کین معتقد است نقش سنیها در عراق و سوریه تعیین کننده است . ژنرال 4 ستاره بازنشسته، جک کین ، معاون پیشین رئیس ستاد ارتش آمریکا معتقد است حل بحران عراق مشروط به ورود سنیهاست.
تلویزیون فاکس نیوز از وی پرسید: اگر باراک اوباما همین امروز شما را به کاخ سفید صدا کرده و می گفت، جک من نظرم تغییر کرده است، من خواستار نابود کردن داعش می باشم، خواستار یک گزینه نظامی هستم، چه باید بکنم شما به او چه می گفتید؟
ژنرال جک کین پاسخ داد: اول از همه مشکلی که ما در عراق و سوریه داریم، مشکل زمینی است که آنها اشغال کرده اند. آنچه اشغال کرده اند، سرزمین های سنی است.
اگر شما خواستار یک نیروی بومی برای بازپس گیری آن زمین ها باشید به سنی ها نیاز دارید . ما نمی توانیم شرکت نیروهای سنی در عراق بدست آوریم تا زمانیکه به اتحاد سیاسی میان دولت عبادی و سنی ها در عراق برسیم . چنین چیزی واقع نشده است. اینکه ما به کسی در صحنه نیاز داریم فاجعه بار است. ما زمان بسیاری صرف توافق اتمی کردیم تا آنکه صرف این کار کنیم.
ژنرال جک کین در پاسخ به سوال مجری تلویزیون فاکس نیوز که پرسید درمورد نیروهای آمریکایی چطور فکر میکنید، پاسخ داد: نیروهای آمریکایی می توانند بطور چشمگیری افزایش یابند. ما تقریباً باید تلاش هایمان را سه برابر کنیم. از آموزش و مشاوره در سطح کمک های تاکتیکی و حمایت هوایی گرفته تا ماموریت های ویژه با هلیکوپتر های آپاچی .
همین کار را در سوریه هم باید انجام دهیم. مادر سوریه فلج شده ایم. زیرا بسیار از سنی ها با رژیم اسد می جنگند. ما می خواهیم آنها این کار را نکنند و فقط با داعش بجنگند. کار زیادی می توانیم انجام دهیم، اکنون که فرانسه را باخود داریم می توانیم وارد این کار شویم و روشن است که تاثیرخواهد داشت.
ما همچنین باید بدانیم که پوتین بر بقای اسد اصرار و ساختار حکومتی آن اصرار دارد. ما اگر با این سیاست مقابله نکنیم در سوریه فلج باقی می مانیم.