یک سخنگو وزارت خارجه انگلستان گفت ” گزارشاتی مبنی بر اینکه رژیم ایران در حال بررسی ساختن تاسیسات بیشتر غنی سازی است، بطور واضحی یک موضوع نگران کننده جدی میباشد. این یک نقض عمدی پنج قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود”.
او گفت ” نیاز است ما واکنش خود را با در نظر گرفتن آژانس و دیگران مورد بررسی قرار بدهیم”......
دولت آلمان نیز از تصمیم رژیم آخوندی برای ساختن سایتهای جدید اتمی ابراز نگرانی کرد.
یک سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت کشورش از تصمیم رژیم ایران برای ساختن 10 مرکز غنیسازی جدید اورانیوم و از سرگیری تحقیقات برای غنی سازی اورانیوم به میزان 20 درصد، ابراز نگرانی میکند.
طبق گفته این سخنگو، آلمان که یکی از 6 کشور مذاکره کننده با رژیم ایران برسر برنامههای جنجال برانگیز هستهیی آن میباشد تهران را به “برآوردن التزاماتش به جامعه بینالمللی و همکاری کامل با آژانس” فراخواند.
از سوی دیگر تلویزیون بی بی سی(8آذر88) ادعای رژیم برای ساختن 10سایت جدید را بی معنی توصیف کرد و گفت ساخت این تعداد از مجتمعات در فرصت کمی که هست برای رژیم ایران بسیار مشکل خواهد بود.
این تلویزیون از قول مفسر خود گفت: نیمی از 8600 سانتریفیوژ تاسیسات عملیاتی ایران کار نمی کنند و تنها 4000 سانتریفوژ در حال کار هستند. ساختن 10کارخانه غنیسازی برای ایران بسیار مشکل خواهد بود و این یک ژست برای مصرف داخلی است، اما تأثیری عمده بر روابط رژیم ایران با دنیای بیرون دارد که هزینه خواهد داشت و به قیمت تمام شدن حمایتی است که تاکنون چین و روسیه از آن میکردند. این حرکت رژیم ایران به یقین تصویب قطعنامه در شورای امنیت علیه ایران را بسیار سادهتر خواهد کرد.
دولت فرانسه اعلام کرد، سیاست تعامل در قبال رژیم آخوندی دیگر کاربرد ندارد و خواستار اقدام مقتضی در قبال ماجراجویی اتمی رژیم شد.
به گزارش خبرگزاری آسوشییتدپرس، هروه مورَن وزیر دفاع فرانسه، در مصاحبه با رادیو فرانس انتر، برنامه اتمی رژیم آخوندی را نظامی دانست و گفت سیاست تعامل در قبال این رژیم کاربردی ندارد.
وزیر دفاع فرانسه، ماجراجویی اتمی رژیم و اعلام تأسیس 10سایت غنی سازی اورانیوم را «اقدامی تحریک آمیز» توصیف کرد و افزود:« بسیار روشن است که سیاست تعامل رئیس جمهور آمریکا و جامعه جهانی در قبال رژیم تهران کاربرد ندارد. ..اطلاعات بدست آمده توسط سرویس اطلاعاتی فرانسه و سایر کشورها بخوبی نشان می دهد که برنامه های اتمی و موشکی رژیم تهران با اهداف نظامی دنبال می شود و همه آگاهند که دستیابی این رژیم به سلاح اتمی چه عواقبی برای منطقه در پی خواهد داشت. از این رو جامعه جهانی وظیفه دارد دست به اقدام مقتضی بزند و به رژیم تهران بفهماند که ادامه این وضع امکان پذیر نیست.
وزیر امور خارجه انگلستان هشدار داد در صورتی که رژیم ایران به رویارویی با جامعه جهانی ادامه دهد با مجازات بیشتری مواجه خواهد شد.
دیوید میلیبند، گفت: باید هشدار روشنی به رژیم ایران بدهیم که نخواهد توانست جامعه جهانی را شقه کند زیرا هدف همه ما با هرجایگاهی که در جهان داریم، تضمین عدم سازش در رابطه با محتوای معاهده منع گسترش سلاحهای هسته یی است.
به گزارش تلویزیون الجزیره(8آذر88)دیوید میلی بند، در واکنش به مقابله جویی رژیم آخوندی با خواست جامعه جهانی و اعلام احداث 10سایت جدید گفت: رژیم ایران به جای تعامل با ما به تحریک و فریبکاری دست زده است. وی افزود این اقدام نمایانگر مشکل بنیادی ما با رژیم ایران است.
میلی بند هشدار داد رژیم ایران نمی تواند انزوای جهانی خود را دست کم بگیرد و اقدام اخیر این کشور تنها باعث عزم و وحدت نظر بیشتر جامعه جهانی خواهد شد.
به گزارش تلویزیون بی بی سی (9آذر88) برنارد کوشنر اقدام رژیم ایران در احداث مراکز جدید غنی سازی اورانیوم را وخیم و خطرناک دانست
وی که با روزنامه فرانسوی فیگارو مصاحبه می کرد گفت: اصرار رژیم ایران بر نادیده گرفتن تقاضای آژانس بین المللی اتمی حقیقتاً بسیار خطرناک است. به چه دلیل رژیم ایران باید برنامه یی برای ساختن ده مرکز جدید غنی سازی اعلام کند در حالیکه حتی یک رآکتور هسته یی هم ندارد تا اورانیوم غنی شده را به عنوان سوخت در آن بکار بگیرد.
به نوشته سایت وزارت خارجه آمریکا(6آذر88) یک مقام ارشد دولت آمریکا که در کنفرانس مطبوعاتی وزارت خارجة آمریکا شرکت کرده بود، دربارة تصویب قطعنامة جدید شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: این اولین قطعنامه این چنینی از 4 سال گذشته یعنی از سال2006 تا کنون است و به این دلیل مهم است که به آژانس بینالمللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل، یک پیام قوی در مورد نگرانی جدی بینالمللی در خصوص سرپیچی رژیم ایران از تعهدات خود میدهد. پیام این است که رژیم ایران اساساً طبق قوانین بینالمللی عمل نمیکند. این قطعنامه همچنین، روی توافق میان کشورهای 1+5 تاکید میکند. آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، آلمان و انگلیس در تصویب جمعی این قطعنامه، نقش جلودار را بر عهده گرفتند و در تمام مسیر قویاً از آن حمایت کردند. از نظر آمریکا، ما این موضوع را روشن ساختیم که همچنان، همراه با شرکای بینالمللیمان آماده تعامل هستیم. پیشنهاد راکتور تحقیقاتی تهران هنوز روی میز است، ولی زمان رو به اتمام است...
برخی واکنشها در رسانه های بین المللی درباره ادعای رژیم برای راه اندازی سایتهای جدی غنی سازی
آسوشیتدپرس (8آذر88)درباره ادعای رژیم آخوندی برای راه اندازی 10سایت جدید غنی سازی اورانیوم نوشت: این اقدام بیانگر گسترش چشمگیر برنامه هسته یی رژیم ایران و مخالفت این رژیم با خواست های سازمان ملل در زمینه توقف غنی سازی اورانیوم می باشد.
آسوشیتدپرس ا فزود: این تصمیم تنها چند روز بعد از آن اتخاذ می شود که آژانس بین المللی انرژی اتمی رژیم ایران را به دلیل استمرار برنامه هسته اییش مورد اعتراض قرار داد و خواستار بسته شدن سایت به تازگی افشاشده غنی سازی اورانیوم آن در قم گردید.
خبرگزاری رویتر گفت: روز یکشنبه رژیم ایران اعلام کرد در نظر دارد که 10 مرکز غنی سازی جدید برای گسترش برنامه های اتمی اش بسازد این یک مخالفت آشکار از سوی رژیم ایران، پس از آن است که آژانس بین المللی انرژی اتمی، رژیم ایران را بخاطر پنهانکاری محکوم کرد. این تصمیم تنشها بین رژیم ایران و کشورهای بزرگ را بیشتر میکند.
تلویزیون اسکای نیوز (8آذر88) در پایگاه اینترنتی خود نوشت: رسانه های حکومتی در ایران اعلام کردند رژیم ایران طرح ایجاد 10 سایت جدید غنی سازی را تصویب کرده است. اعلام چنین خبری دو روز بعد از آن صورت می گیرد که سازمان ملل از این رژیم خواست تا تاسیسات به تازگی افشاشده در نزدیکی شهر قم را تعطیل نماید.
اسکای نیوز افزود:جلسه کابینه ای که توسط احمدی نژاد هدایت می شد به سازمان انرژی اتمی کشور دستور داد که شروع به ساخت 5سایت جدید نماید. این کابینه همچنین به این سازمان دستور داده است که مکان 5سایت دیگر را طی دو ماه آینده تعیین نماید. سایت های جدید در ابعاد مجتمع اصلی غنی سازی در نطنز خواهند بود.
به نوشته اسکای نیوز، محتمل است که این پیشرفت به تغییر بیشتری در روابط بین رژیم ایران و قدرت های غربی انجامد.
بدنبال تأکید رژیم بر گسترش غنی سازی اتمی در مقابله با قطعنامه های ملل متحد، تلویزیون سی.ان.ان گزارش داد: احمدی نژاد دستور داده است که طراحی و مطالعه روی 5 سایت دیگر غنی سازی باید به زودی آغاز شود.
مجری سی.ان.ان پرسید، چرا در چنین زمانی مسأله ساخت این تأسیسات اعلام میشود؟
گزارشگر سی.ان.ان (8آذر88)گفت: این واکنشی به قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی است… احمدی نژاد گفته است که نیاز به 500 هزار سانتریفوژ برای غنی سازی داریم، ولی با سانتریفوژهای جدید میتوانیم با تعداد کمتری اورانیوم مورد نیاز را تولید کنیم.