احمد داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه به نمایندگی از رئیس جمهور این کشور، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و فدریکا موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از جمله شرکت کنندگان در این اجلاس بودند.
به گزارش خبرگزاری رویتر، دولت ترکیه درخواست کرده است در ازای دریافت ۳ میلیارد دلار کمک مالی از ورود جمعی پناهجویان به کشورهای اروپایی جلوگیری کند.
از جمله مشوقهای سیاسی این که گفتوگوها درباره پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از سر گرفته شود.
احمد داود اوغلو، نخستوزیر ترکیه، پس از سرگرفتن این توافق گفت که این یک "روز تاریخی" در روابط کشورش با اتحادیه اروپا بوده است.
طبق این توافق همچنین شهروندان ترکیه میتوانند بدون ویزا به کشورهای منطقه شنگن در اروپا سفر کنند.
این بخش از توافق از اکتبر سال ۲۰۱۶ میلادی، کمتر از یک سال دیگر، به اجرا گذاشته میشود.
با این حال این بخشها از توافق ترکیه و اروپا به این شرط است که ترکیه، شرایط بهخصوص این توافق را برآورده کند.
سازمان بینالمللی مهاجرت میگوید در همین سال جاری میلادی تا کنون بیش از ۷۲۰ هزار پناهجو از سواحل یونان به اروپا رسیدهاند که بیشتر آنان از ترکیه گذشتهاند.
خیلی از این پناهجویان از بحرانهای جاری در سوریه، عراق و افغانستان گریختهاند و پیش از عزیمت به سوی اروپا، در اردوگاههای پناهجویان در ترکیه اقامت کردهاند.
در عین حال اتحادیه اروپا پذیرفته است از اواخر سال آینده میلادی شرایط دریافت ویزا برای شهروندان ترکیه را لغو کند. یکی دیگر از موضوعهای مورد بحث در اجلاس روز یکشنبه از سرگیری مذاکرات برای پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا بوده است.
نخستین کنفراس سران اتحادیه اروپا با ترکیه عمدتا بر روی بحران پناهجویان تمرکز کرده است که از راه ترکیه خود را به خاک اروپا می رسانند.
رهبران اروپا خواهان آنند که ترکیه مرزهای خود را با اروپا کنترل بیشتری کند. در مقابل، اتحادیه اروپا فصول بیشتری را در مورد پیوستن احتمالی ترکیه به اتحادیه خواهد گشود.
فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه گفت: “باید هویت افرادی را که از خاک ترکیه عبور می کنند، بررسی کرد. می دانیم که تروریستهایی خارجی از این راه استفاده می کنند…و تروریستهایی هستند که از این راه خود را به خاک اروپا می رسانند…نمونه آنرا در پاریس دیدیم. مهم است که میان ترکیه و اروپا این همکاری ایجاد شود.”
ترکیه کتمان نکرده که در مقابل، خواهان عضویت در اتحادیه اروپاست، اما این امر بدون توافق کامل همه اعضاء میسر نخواهد بود.