نایب رئیس پارلمان اروپا نوشت: در سال 2008 من از کمپ اشرف، محل استقرار 3400 تن از اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران، در راس هیئتی از پارلمان اروپا دیدن کردم. بازدید ما از شهر اشرف معنی بسیار ویژه یی داشت، ملاقات با مردان و زنانی شجاع که در این کویر یک شهر مجهز به مناطق مسکونی، مراکز آموزشی، بیمارستانها ، موزهها، کارگاههای مکانیکی و برقی، مجسمهها، پارکها و باغها را ساخته اند و به احتمال زیاد تنها محلی است که در هزاران کیلومتر مربع، درختکاری شده است.
در طول صحبتهایم با ساکنان اشرف در حرفهایشان صداقت و ایمان عظیمی را برای فردای بهتر و درخشانتر در ایران لمس میکردم، همگی اهمیت تغییر در کشورشان و ضرورت از میان برداشتن و کنار زدن ملاها از حاکمیت را مورد تأکید قرار میدادند اما بدون دخالت خارجی و فقط با دستان صرفا ایرانی. آنها به من خاطرنشان میکردند که اکثریت مردم ایران مخالف این رژیم سرکوبگر هستند و اگر برایشان فرصتی فراهم شود، زمین زیر پای رژیم خواهد لرزید، آن زمان بهرغم ایمان و باور زیادم به تأکیداتشان، وقوع چنین چیزی را بویژه با استناد به دادههای واقعی صحنه دشوار مییافتم.
دکتر ویدال کوادراس در ادامه مقاله خود در الشرق الاوسط می افزاید: اما بعد از انتخابات ریاست جمهوری در ایران و وقایع و تحولات استثنائی که همراه آن بود، و اقشار بسیار زیادی از مردم ایران به خیابانها و میدانها آمدند تا مخالفتشان را نه بخاطر مخالفت با نتایج انتخابات، بلکه با تمامیت رژیم سیاسی و شخص ولیفقیه ابراز دارند. آنروز دریافتم که زنان و مردان اشرف افرادی برجسته، برخوردار از دورنگری شکافندهای هستند که هرگز نمیتوان آنرا دست کم گرفت، هم چنین دریافتم که چرا رژیم ایران به تعقیب و پیگرد این مجاهدین در هرجایی اصرار دارد و چرا آنها را در الویت محاسباتش وقتی که بر سر میز مذاکره با دیگران مینشیند، قرار میدهد. همه جهان شاهد شکست تلاش دولت عراق علیه شهر اشرف و ناکامی یورش وحشیانه و غیرقانونی به آن در اواخر ژوییه بود، شاید ملاهای تهران از این وحشت زیادی داشته باشند زیرا که صرف بقای اشرف معنیاش بقای امید و امیدواری به تغییر در ایران است. اشرف سمبلی شده که به عموم مردم ایران عزم و ایمان میدهد و بقای این شهر شجاع در خدمت صلح و امنیت وثبات منطقه و جهان است و به همان اندازه بر صلح و امنیت و ثبات در منطقه و جهان تأثیر خواهد گذاشت.
نایب رئیس پارلمان اروپا در ادامه مقاله خود می افزاید: ما همانطور که افتخار رهبری کارزاری پیروزمند در اتحادیه اروپا برای حذف اسم سازمان مجاهدین خلق از لیست تروریستی را داشتیم، مشتاقانه به پیش میرویم تا افتخار رهبری کازار جهانی بزرگ دیگری را بخاطر حفاظت از شهر اشرف و دفاع از آن در برابر هرگونه خطرها وخسارتی داشته باشیم. بویژه اینکه ما از نزدیک مراقب بسیج جدید رژیم ایران هستیم که از آن طریق میخواهد ساکنان شهر اشرف را به زور و برخلاف تمایلات و ارادههای آزاد آنان، به یک منطقه صحرایی در نزدیکی مرز عراق عربستان منتقل کند، کاری که غیرقانونی و تماماً مغایر با معیارهای بینالمللی انساندوستانه است و برجستهترین حقوقدانان بینالمللی امثال پرفسور شریف بسیونی و پروفسور اریک داوید بر جوانب غیرقانونی این مسئله تأکیدکرده اند. بویژه اینکه این اقدام به معنی تن دادن به خواستههای رژیم ایران است و بنظر میرسد اهداف و مقاصد مشخصی دارد در ارتباط با نزدیک بودن انتخابات جدید عراق مد نظردارد.
دکتر آلخو ویدال کوادراس نایب رئیس پارلمان اروپا در اشرق الاوسط می نویسد: من بسیار مناسب میبینم که بطور خاص به کشورهای عربی فراخوان بدهم که نقش خود را برای جلوگیری از اجرای چنین طرح مشکوکی که مغایر با معیارها و ارزشهای انسانی است ایفا کنند، همانطور که توجه آقای نوری المالکی را جلب کنم که با تن دادن به فشارهای رژیم ایران و انجام جابجایی اجباری ساکنان اشرف هرگز به اهداف و مقاصدی که دنبالش هست، نخواهد رسید، بویژه اینکه مردم عراق آگاه شده اند و با هوشیاری درک میکنند که تن دادن به چنین خواستهای، چیزی جز بی آبرویی و انحطاط جایگاه عراق در محافل بینالمللی در بر نخواهد داشت.
نایب رئیس پارلمان اروپا خاطرنشان کرد: گذشت 6سال بعد از سرنگونی حکومت سابق عراق، به تمام جهان بطور عام و به عراقیان بطور خاص ثابت کرده که مجاهدان اشرف، هیچ کاری که با منافع و امنیت و ثبات عراق در تعارض داشته باشد، انجام ندادهاند و کارنامهشان از این جنبه کاملا درخشان است. ما در عین حال توجه دادیم و بارها و بارها تأکید کردیم که هرگونه دست اندازی به شهر اشرف بویژه جابجایی آن یا هر وضعیت مشابه دیگر، تماماً خلاف قوانین و مقررات و ضوابط بینالمللی است، چیزی که دولت عراق قبل از هرکس آنرا خوب میداند و هرگونه اخلالی از سوی دولت عراق در این رابطه آنرا در مقابله آشکار با قانون بینالمللی قرار میدهد. دوستان وحامیان مجاهدین اشرف و شورای ملی مقاومت ایران هرگز در برابر چنین طرح محکوم شده و مغایر با قوانین بینالمللی ساکت نخواهند نشست.
دکتر آلخو ویدال کوادراس نایب رئیس پارلمان اروپا در ادامه مقاله خود درالشرق الاوسط هشدار داد: ما از دولت عراق خواستار اتخاذ موضع قاطعی در قبال دخالتها و تأثیرات مغرضانه رژیم ایران در رابطه با شهر اشرف و ساکنان آن هستیم. برای دولت عراق بهتر و واجبتر آن است که خودش را در مواضع منفی که بشکلی مفرط بر آبرو و جایگاه بینالمللیاش تأثیرمیگذارد، قرار ندهد. از نظر ما ادامه تلاش مشکوک و غیرقانونی علیه شهر اشرف بمثابه توطئهای به تمام معنااست و ما دولت عراق را فرامیخوانیم که مطلقاً طرفی در این توطئه غیرانسانی نباشد و بجای آن در متوقف ساختن این توطئه سهیم بشود. پارلمان اروپا یک قطعنامه تاریخی را درباره اشرف در 24 آوریل 2009 به تصویب رساند. اگر دولت عراق میخواهد توسط اروپا مورد احترام قرار بگیرد، این قطعنامه باید بهطور کامل به اجرا در بیاید.
از سوی دیگر کمیته وکلا و حقوقدانان عراقی برای دفاع از ساکنان اشرف، طی بیانیهیی حمایت خود را از حکم دادگاه اسپانیا و تأکید آن بر موقعیت قانونی ساکنان اشرف بعنوان اشخاص حفاظت شده بهموجب کنوانسیون چهارم ژنو اعلام کرد و نوشت: پارلمان اروپا درقطعنامه 24 آوریل 2009 و نیروهای آمریکایی در سال 2004 همین موقعیت حقوقی را مورد تاکید قرارداده و به رسمیت شناختهاند.
در این بیانیه ضمن تشکر و قدردانی از تلاشهای دکترخوان گارسه، وکیل مجاهدان اشرف، آمده است: این حکم مایه مسرت کمیته وکلا و حقوقدانان عراقی برای دفاع از ساکنان اشرف است و ما ازدولت عراق میخواهیم مأموریت هیأتی را که دادگاه برای تحقیق و جمعآوری اطلاعات خواهد فرستاد تسهیل نماید.