لایحة دو حزبی سنای آمریکا برای اعمال تحریمهای جدید علیه رژیم آخوندی بهخاطر برنامة موشک بالیستیک، تروریسم و نقض حقوق بشر، با اکثریت قاطع ۹۸ رأی مثبت به تصویب رسید.
لایحة اس ۷۲۲ که با عنوان «مقابله با فعالیتهای بیثباتکنندة (رژیم) ایران» توسط سناتور باب کورکر رئیس کمیتة روابط خارجی سنای آمریکا ارائه شده و در مجموع ۶۲ سناتور هر دو حزب حامی مشترک آن هستند، بعد از چند روز بحث و بررسی در اجلاس سنا به رأی گذاشته شد. این لایحه در رأیگیری نهایی که بعد از تأکید سناتورهای ارشد بر لزوم حسابرسی از رژیم و تشدید تحریمها و هدف قرار دادن سپاه پاسداران بهخاطر جنایاتش در داخل کشور و مداخلاتش در منطقه صورت گرفت، با ۹۸ رأی مثبت در برابر تنها ۲ رأی منفی تصویب شد.
لایحة اس ۷۲۲ که برای حسابرسی از رژیم آخوندی در زمینة موشکی، تروریسم و نقض حقوق بشر ارائه شده، تحریمهای جدیدی را بر سپاه پاسداران بهخاطر اعمال تروریستیاش اعمال خواهد کرد.
این لایحه اکنون و پس از تصویب در سنا با ۹۸ رأی مثبت، در معرض رأی مجلس نمایندگان قرار میگیرد و بعد از تصویب، باید برای تبدیلشدن به قانون، توسط رئیسجمهور آمریکا امضا شود.
پیش از رأیگیری در شروع اجلاس روز پنجشنبه سنا، سناتور میچ مککانل رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا، گفت: «سنا رأی نهایی خود را به اولین قدم دو حزبی برای حسابرسی از رژیم ایران... خواهد داد... بعد از هشت سال سیاست خارجی شکستخوردة دولت اوباما که طی آن استراتژی کاهش نیروهای و تعهداتمان توسط آن دولت ارجح دانسته شد، اکنون باید موضع قویتری برای بازداشتن رژیم ایران و حسابرسی از آن بهخاطر اقداماتش... اتخاذ کنیم.... ایالات متحده دیگر نباید بیعملی پیشه کند و اجازه بدهد تهدیدات اینچنینی بدون جواب باقی بماند... وقتی دولت مجموعة بازبینیهای استراتژیکش را تکمیل کند، من انتظار دارم که از رئیسجمهور و مشاورانش، توصیههایشان را برای مقابله با رفتار بدخواهانة رژیم ایران در سراسر خاورمیانه... بشنوم».
سناتور باب کورکر رئیس کمیتة روابط خارجی سنا که ارائهدهندة اصلی لایحة تحریمهای رژیم آخوندی است در سخنان خود تأکید کرد: «از زمان اجرای برجام، رفتار یاغیگرانة رژیم ایران فقط افزایش یافته است و این لایحة دو حزبی ابزار لازم را برای حسابرسی از رژیم تهران، در اختیار دولت قرار خواهد داد... این لایحه همچنین علامت مهمی را ارسال میکند مبنی بر اینکه ایالات متحده دیگر استمرار تجاوزات رژیم ایران را نادیده نخواهد گرفت».
همچنین سناتور بن کاردین رئیس دموکراتها در کمیتة روابط خارجی، گفت: «همة اعضای کنگره خواهان آن هستند که تضمین شود، رژیم ایران به التزامات اتمیاش گردن میگذارد؛ ولی این موضوع بحث جداگانهیی است. بحث ما بر سر فعالیتهای غیر اتمی رژیم ایران است که در نقض نرمها و توافقات بینالمللی صورت میگیرد... مثل آزمایشهای موشک بالیستیک در نقض التزامات ملل متحد... ما همچنین شاهد افزایش صدور غیر قانونی تسلیحات توسط رژیم ایران بودهایم که به اقدامات بیثباتکننده در بسیاری از نقاط منطقه شده است... رژیم ایران بهنحوی باورنکردنی مسائل حقوق بشری را نقض کرده که نقض نرمهای بینالمللی است». سناتور کاردین، اضافه کرد: «لایحه سنا تحریمهای موجود بر سر نقضهای موشک بالیستیک، حمایت از تروریسم، نقض حقوق بشر و نقض تحریم تسلیحاتی را... افزایش میدهد... ما سپاه پاسداران را لیست گذاری میکنیم...».
سناتور روی بلانت نیز در سخنرانی خود، گفت: «من از حامیان مشترک لایحة مقابله با فعالیتهای بیثباتکنندة رژیم ایران... که تحریمها را علیه کسانی که به برنامة موشکهای بالیستیک این رژیم کمک میکنند، از تروریسم بینالمللی حمایت میکنند و تحریم تسلیحاتی علیه آنرا نقض میکنند افزایش خواهد داد. رژیم ایران یک حکومت کلیدی و اصلی حامی تروریسم در جهان است؛ و حتی دولت اوباما گفت که این رژیم حکومت شمارة یک حامی تروریسم در جهان است. این رژیم یک نیروی بیثباتکننده برای همسایگانش و برای جهانی صلحآمیزتر است... ارزیابی میشود که رژیم ایران از زمان اجراییشدن توافق اتمی دولت اوباما، ۱۴ آزمایش موشکی انجام داده باشد... مدیر اطلاعات ملی در یک جلسة استماع سنا اخیراً گفت، رژیم ایران... همچنان عمدهترین حکومت حامی تروریسم است».
وی افزود: «اگر میگوییم رژیم ایران حکومت اصلی و عمدهترین حامی تروریسم است، قطعاً باید در قبال آن دست به اقداماتی بزنیم و این لایحه همین کار را انجام میدهد... این لایحه وزیر خارجه را موظف میکند که... لیست مسئولان نقضهای فاحش حقوق بشر علیه کسانی که در پی ترویج حقوق بشر هستند را به کنگره ارائه کند... این لایحه میگوید که سپاه پاسداران مسئول حمایت از تروریسم است و خواهان اجرای فرمان اجرایی تحریمها علیه سپاه میشود».
سناتور روی بلانت دربارة برجام، تصریح کرد: «این فقط توافقی بین سران دو حکومت بوده است و نه یک پیمان. رئیسجمهور هم هرگز تلاش نکرد از آن بهعنوان یک پیمان دفاع کند و کنگره هم آنرا بهعنوان یک پیمان تأیید نکرد... بهرغم امیدهایی که دولت قبلی نسبت به «مدراسیون» در ایران داشت...، از زمان برجام در سال ۲۰۱۵ رژیم ایران فعالیتهای بیثباتکنندهاش را افزایش داده است. تقویت تحریمها علیه رژیم ایران، پاسخ مناسبی به استمرار تجاوزات این رژیم است. از آنجایی که این تحریمها فقط بهعنوان اقداماتی در خارج از محدودة اتمی صورت میگیرند، این قانون تحت هیچ عنوانی متن و یا روح برجام را نقض نمیکند».
وی در پایان سخنانش، تأکید کرد: «حامی اول تروریسم در جهان، سزاوار تحریمشدن است و افرادی که بخشی از آن فعالیتها هستند مستحق آنند که بهطور مشخص تحریم شوند و این لایحه همین کار را انجام میدهد».