سؤال: در دیدار روز گذشته شما با آیت الله سیستانی چه گذشت؟
ایاد علاوی، رئیس لیست العراقیه: روز گذشته راستش دیدار مهمی بود. دیدار با مراجع همواره مهم بوده است. نتیجه این دیدار این بود که حضرت سید به صورت واضح عراقیان را برای سرعت بخشیدن به تشکیل دولت تشویق کرد و این که در این موضوع دخالت نخواهد کرد و او با همه یکسان برخورد خواهد کرد. راستش از مراجع گرامی در عراق خواستار چنین موضعی هستیم. در این موضع صلح و آشتی برای کل روند است. ایشان اشتیاق واقعی خود را بیان کرد که عراقیان خود تصمیمگیرنده باشند و نه طرف دیگری و این که در تشکیل دولت سرعت بخشند.
سؤال: خروج نیروهای آمریکایی هم بزودی در ابتدای ماه اوت صورت میگیرد. عراقیان و سایرین سؤال میکنند که آیا تا آخرین لحظه صبر میکنید و بعد دولت را تشکیل میدهید؟
علاوی: خروج ممکن است زودتر از اوت انجام گیرد و از الان کار خروج شروع شده است. تاکنون 80هزار نظامی آمریکایی از عراق خارج شدهاند. از من سؤال شد که دولت عراق کی تشکیل میشود که گفتم در ماه اوت. این قبل از انتخابات بود. الان ما وارد ماه ژوئن میشویم ولی دولت تاکنون تشکیل نشده و چه بسا اواخر ژوئیه و اوایل اوت دولت تشکیل خواهد شد.
سؤال: برخی صحبت از وجود چیزی شبیه یک معامله بین ایران و آمریکا برای تشکیل دولت عراق میکنند.
علاوی: شکست خواهد خورد. اگر صورت گیرد قطعاً شکست خواهد خورد.
سؤال: آیا چنین معاملهای جریان دارد؟
علاوی: نمیدانم چنین معاملهای است یا نیست ولی اگر قطعاً هرمعاملهای در خارج از عراق شکست خواهد خورد و باعث فجایع در عراق خواهد شد. اگر چنین حرفی درست باشد به طرفین نصیحت میکنم که چنین کاری نکنند و کار عراقیان برای انتخاب دولت را به خودشان واگذار کنند. اما معالاتی جریان داشته باشد، عراق کشور دست دوم و حاشیهای نیست. عراق کشور اصلی در منطقه است. آنها باید از این موضع با عراق برخورد کنند و نه به شیوه دیگر. هرگونه معاملهای که در خارج از مرزهای عراق صورت گیرد رد میکنیم و با آن با قدرت برخورد خواهیم کرد و مردم عراق نیز قطعاً با قدرت با آن برخورد خواهند کرد. هرگونه معاملهای از این نوع در عراق مورد استقبال قرار نخواهد گرفت.
سؤال: بسیاری هستند که باور نمیکنند که آمریکا در این مورد محتوایی یعنی تشکیل دولت بیطرف باشد.
علاوی: منظورم این است که بیطرف در حد عدم تأیید یک طرف در برابر دیگری است. این برای آمریکا خوبست است که در کنار یک طرف علیه طرف دیگر نباشد. برای آمریکا خوبست که دیگران را تشویق به عدم دخالت در امور عراق نماید. من اطلاعاتی ندارم. من یک هفته قبل با سفیر آمریکا دیدار کردم. نماینده ویژه آمریکا فلتمن هم بود. صحبتهای مهمی صورت گرفت. از او خواستم که نماینده ویژهای برای عراق تعیین کند مثل نماینده ویژه آمریکا در رابطه با فلسطین یعنی میچل.
سؤال: جوبایدن؟
علاوی: جو بایدن معاون رئیس جمهور است و نماینده ویژه نیست. من از جوبایدن و دیگران چنین معاملهای را نشنیدم. ما در العراقیه هرگونه معاملهبینالمللی را به هر شکلی رد میکنیم. اعم از آمریکایی، ایرانی یا عربی یا غیره.
سؤال: اصرار شما بر لیست العراقیه که این فراکسیون بزرگتر در پارلمان است، این موضوع مستقیماً به معنی آن است که نخست وزیری استحقاق شماست و به آن چنگ زدهاید و کمتر از آن را قبول نمیکنید؟
علاوی: نه. نه. ما قطعا به آن چنگ زدهایم. این دموکراسی است.
سؤال: اگر کمتر از این به شما عرضه شود چی؟
علاوی: ما به این استحقاق انتخاباتی ملتزم هستیم و نقطه نظرات دیگر را گوش میکنیم. و ملاحظات آنها را میشنویم و قطعاً بسیاری از ملاحظات را مورد توجه قرار میدهیم. اما مصادره اراده رأی دهنده عراقی قبل از گفتگو و در جریان گفتگو، این را مطلقاً اجازه نمیدهیم.
سؤال: … اگر دولت را ائتلاف شیعه تشکیل دهد در غیاب شما چه خواهد شد؟ آیا عراق در برابر سناریو تجزیه قرار دارد؟
جواب: راستش سناریو خطرناک است. بسیار خطرناک است. نمیتوانم حدس بزنم که چه خواهد شد ولی قطعاً خطرناک خواهد بود. خطرناک در منتهای درجه خود.
سؤال: در صورت برعهده گرفتن نخست وزیری عراق، طرح کلی برنامه دولت آینده شماچیست؟
جواب: برنامه ما روشن است و در گرو تعدیل مسیر روند سیاسی، روند فراگیر و بنای نهادهای دولتی است که بتواند موارد زیر را محقق کند: تحقق امنیت و ثبات در عراق. تأمین خدمات برای مردم عراق. توسعه اقتصاد عراق. سیاست خارجی روشن. عراق به منطقه برگردد و منطقه به عراق برگردد. این برنامه ماست البته جزییات بسیاری است ولی این برنامهای است که در گذشته هم که نخست وزیر بودم در دست داشتم.