گزارش لوموند: «پیاده روهای خلوت، خیابان های خالی در حالیکه معمولا صحنه ترافیک های بسیار سنگین بودند، مدارس بسته، تجمعات لغو شده و بالا گرفتن نگرانی و بی اعتمادی در تمام اذهان...
اپیدمی ویروس Covid-۱۹ که بالاترین مقامات رژیم هفته گذشته آن را نتیجه یک "توطئه دشمن" توصیف می کردند، بر جزئی ترین گوشه های زندگی روزمره ایرانیان نازل شده است. همچنین واقعیت مسأله خود را بر رژیمی تحمیل کرده که پس از متهم شدن به پنهان کردن ظهور اولیه ویروس در کشور، اکنون به کم اهمیت جلوه دادن دامنه ایپدمی متهم است. رهبران جمهوری اسلامی در محاصره انواع بحرانها متهم هستند که با پنهان کاری در مورد اپیدمی کرونا خواسته بوده اند ظواهر مراسم سالگرد انقلاب ۱۹۷۹ در روز ۱۱ فوریه گذشته را حفظ کرده، و بخصوص میزان مشارکت در انتخابات ۲۱ فوریه مجلس را افزایش دهند. اما از زمانی که دست کم پانزده تن از مقامات رژیم یکی پس از دیگری به بیماری ناشی از این ویروس مبتلا شده اند، لحن مسئولان تغییر کرده است.
پنج تن از این مقامات تا کنون مرده اند که از آن جمله است محمد میرمحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام – نهاد طرف مشاوره رهبر انقلاب - که روز دوشنبه ۲ مارس مرده است. معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهوری اسلامی، نیز در زمره مبتلایان است.
و اما حال که شیوع ویروس محرز است، دامنه واقعی آن نامعلوم و پشت ارقام رسمی پنهان است که شمار زیادی از پرسنل پزشکی درباره آن ابراز تردید و شماری از نمایندگان مجلس نیز علنا این ارقام را نفی و مقامات را به دروغ گوئی متهم می کنند. وزارت بهداری ایران روز دوشنبه ۵۲۳ مورد ابتلا و ۱۲ مورد جدید مرگ و میر را اعلام کرد که به این ترتیب جمع کل فوت شدگان از ابتدای اپیدمی به ۶۶ نفر می رسد. اما یک پزشک شاغل در شمال کشور به لوموند می گوید: "این ارقام دروغ است. من در این باره هیچ تردیدی ندارم. ما بیمارانی داریم که در بیمارستان خودمان به کرونا متبلا شده اند اما در آمار و ارقام رسمی به حساب نیامده اند".
در استان گیلان وضعیت به طور خاص بحرانی گزارش شده است. روز دوشنبه غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، نماینده رشت، مرکز این استان ساحلی دریای خزر، ارقام رسمی را نوعی "شوخی" توصیف کرده، گفت که وضعیت در این استان وخیم تر از دیگرنقاط کشور و بیمارستان "مملو از بیماران مشکوک به ابتلا" است. بیمارستانها و کلینیک ها اشباع شده و دیگرقادر به تأمین مراقبتهای معمول پزشکی نیستند. یک پزشک شاغل در جنوب ایران نیز به لوموند گفت: "در بیمارستان ما تمام عملهای جراحی غیر فوری لغو شده است". به این ترتیب بیماری در سراسر کشور شیوع یافته است.
نفع و مصلحت آخوندها
به اعتقاد بسیاری از اعضاء پرسنل پزشکی کشور، موانع سیاسی تا حد زیاد پرداختن جدی به این مسأله از سوی مقامات بهداشتی را به تأخیر انداخته است. یک زن جوان که انترن بیمارستانهای تهران است، می گوید: "در سرویس بیماری های عفونی که من در آن کار می کنم، نخستین موارد مشکوک حدود ۱۰ فوریه ظاهر شد. من البته آنچه را که در چین می گذشت از نزدیک دنبال می کردم و به همین دلیل شروع به زدن ماسک بهداشتی کردم. اما مسئولم به من دستور داد آن را بردارم چون به گفته او نباید در بین اشخاص وحشت انداخت". این دانشجوی سال آخر پزشکی شرح می دهد چگونه با نزدیک شدن روز سالگرد انقلاب و انتخابات مجلس، تنش شدیدی سرویس محل کار او را فرا گرفت زیرا شمار موارد مشکوک مستمرا رو به افزایش بود و فشاری که "از بالا" وارد می شد به کلیه سطوح سرویس منتقل می گردید: «این یک زنجیره...و پیام بالا روشن است: "پیش از انتخابات خبری از کرونا نیست"».
حکومت انتظار یک مشارکت قوی را داشت. اما حتی با وجود ممنوع کردن کوچک ترین اشاره به شیوع بیماری تا شب قبل از رأی گیری و به رغم تمدید زمان اخذ رأی به مدت شش ساعت، نهایتا پائین ترین درصد مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی (۴۲،۶%) ثبت شد. خانم انترن یاد شده فوق در ادامه می گوید: «مقامات با خودداری از قبول علت واقعی موارد مشکوک بیماری (ویروس کرونا) به مدت بیش از ۱۰ روز، پزشکان و پرستاران و بهیاران را به عامل انتقال ویروس مبدل ساختند. همگی ما در معرض ابتلا قرار داشتیم و پس از پایان کار به خانه و خانواده هایمان باز می گشتیم یا دوستانمان را می دیدیم. احتمالا ما دهها نفر را آلوده کرده ایم».
پزشکان ایرانی همچنین بر این باورند که وضعیت کنونی ناشی از امتناع مقامات از قرنطینه کردن قم، کانون اصلی انتشار اپیدمی در کشور، نیز می باشد. نخستین موارد ابتلا به کرونا در این شهر مقدس که مقبره فاطمه معصومه، یک زیارتگاه شیعیان، در آن واقع است، مشاهده شد. اما در قرنطینه قرار دادن شهر با منافع و مصالح معممین(clergé) که برخی از آنان از بنیاد گراترین عناصر هستند، در تضاد بوده و آنها با هر گونه اقدام در راستای محدود ساختن ورود زائران به مقبره با استدلالات مذهبی مخالفت می کنند. مقبره فاطمه معصومه در قم مکانی است که همه روزه شمار زیادی از مؤمنان شیعه ایرانی و خارجی به آن هجوم آورده و مشربیه(moucharabieh) پیرامون قبر را لمس می کنند یا می بوسند. فعلا دسترسی زائران به مقبره تا حدی آنکادره شده، اما همچنان باز است و در قرنطینه قرار دادن قم بکلی منتفی دانسته شده است.
نتایج نگران کننده یک تحقیق
در مدت زمان بین ورود اپیدمی به ایران و به خود آمدن مقامات که تغییر لحن مسئولان سیاسی را در پی داشته، ویروس کرونا وقت کافی پیدا کرده تا ایران را به یک مسأله بزرگ بین المللی مبدل سازد، بخصوص از آن رو که شمار اشخاص آلوده شده به ویروس پس از سفر به ایران رو به افزایش است و با ارقام رسمی مبتلایان ارائه شده از سوی مقامات حکومت متجانس نیست. روز ۲۴ فوریه، یک تحقیق الگو سازانه (modélisation) از سوی گروهی از محققان دانشگاه تورنتو (کانادا) بر اساس سه مورد کرونای صادر شده از ایران بین روزهای ۱۹ و ۲۳ فوریه، و داده های آماری مربوط به سفرهای از مبدأ یا به مقصد ایران انتشار یافت. تهیه کنندگان گزارش نتیجه گرفته بودند که برای سه مورد ابتلا به ویروس صادره از ایران، شمار مبتلایان در همین دوره زمانی می بایست حدود ۱۸۰۰۰ نفر باشد. این تحقیق زمانی انجام گرفت که ارقام رسمی دولت ایران از ۴۳ فرد مبتلا و ۸ مورد مرگ و میر حاکی بود.
از آن هنگام اخبار موارد تازه ابتلاء صادره از ایران در کشورهای همسایه و فراتر از آن با آهنگی مستمر ادامه دارد.
روز دوشنبه آندرو کومو Andrew Cuomo، فرماندار ایالت نیویورک، به نوبه خود اعلام کرد که نخستین شخص مبتلا به کرونا در این ایالت در ایران به ویروس آلوده شده بوده است. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، موارد دیگر مرتبط با سفر به کشورهای همسایه ایران یا غیر آن از افغانستان، پاکستان، کویت، بحرین، عراق، قطر، عمان، امارات متحده عربی، لبنان و حتی کانادا گزارش شده است. در فرانسه نیز دست کم یک مورد ثبت شده کرونا به شخصی مربوط می شود که اخیرا به ایران سفر کرده بوده است.
حسن روحانی...روز سه شنبه ۲۵ فوریه وعده داده بود که اپیدمی ظرف یک هفته دیگر مسأله ای نخواهد بود. اما ایران از این پس باید به پذیرفتن کمک جامعه بین الملل تن در دهد. روز دوشنبه سازمان جهانی بهداشت ورود یک تیم از متخصصا مأمور پشتیبانی از اقدامات دولت ایران به تهران و ارسال تجهیزات و کیت های تست بیشتر به این کشور را اعلام کرد. فرانسه، آلمان و انگلستان نیز قول یک کمک ۵ میلیون یوروئی به جمهوری اسلامی را داده اند.»