ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، که در اجلاس گروه ۲۰ در تورونتو شرکت داشت، از کانادا به آمریکا میرود. او روز سهشنبه (۲۹ ژوئن، ۸ تیر) در واشنگتن با باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا گفتوگو میکند.
مقصد بعدی سفر ملک عبدالله به غرب، فرانسه است. او روز ۱۲ ژوئیه (۲۱ تیر) به پاریس میرود و در آنجا با نیکولا سارکوزی، رئیس جمهور فرانسه دیدار میکند.
موضوعهای عمده
خبرگزاری فرانسه در گزارشی به مناسبت سفر پادشاه عربستان سعودی به ایالات متحده آمریکا مینویسد که تحلیلگران معتقدند، سه موضوع عمده گفتگوی ملک عبدالله با باراک اوباما عبارت خواهند بود از صلح خاورمیانه، مسئله افغانستان و مسئله ایران.
میان آمریکا و عربستان تفاهم استراتژیک وجود دارد. توماس لیپمن، کارشناس در شورای روابط خارجی آمریکا بر این نکته تأکید میکند و میگوید دو کشور در برابر تروریسم القاعده و دیگر تهدیدها توافق نظر و همکاری تنگاتنگی دارند.
صلح اعراب و اسرائیل و صلح در افغانستان
توماس لیپمن میگوید که میان آمریکا و عربستان سعودی، ورطهای وجود ندارد که رهبران دو کشور بخواهند آن را با گفتگوهایشان پر کنند. با وجود این، دو کشور اختلافنظرهایی دارند که میتوان آنها را جدی خواند.
یک اختلاف نظر مهم بر سر صلح خاورمیانه است. انتظار میرود که اوباما در دیدار خود با ملک عبدالله از او بخواهد که در رابطه با روند مذاکرات میان اسرائیل و اعراب صبر پیشه کند. عربستان از آنچه در خاورمیانه میگذرد ناخشنود است و این ناخشنودی تا حد ناامید شدن از توانایی آمریکا برای مهار اسرائیل و کشاندن آن کشور به صورتی جدی و تعهدآور به پای مذاکرات صلح است. به نظر مصطفی علانی، مدیر "مرکز پژوهشی امنیت و دفاع" در دبی، عربستان سعودی و بقیه کشورهای عربی، دیگر از اینکه آمریکا بتواند کاری در رابطه با صلح خاورمیانه پیش برد، مأیوس شدهاند.
در مورد افغانستان اختلاف نظر آشکاری میان دو کشور دیده نمیشود. در گزارش تحلیلی خبرگزاری فرانسه به مناسبت سفر پادشاه عربستان سعودی به ایالات متحده آمریکا آمده که انتظار اوباما از عربستان این است که سعودیها از مبارزه با تروریسم در پاکستان و افغانستان حمایت بیشتری کنند.
مسئله ایران
مصطفی علانی، کارشناس امور منطقه معتقد است که سعودیها بر این نظرند که اعمال تحریمهای اقتصادی در مورد ایران نتیجهای به بار نمیآورد. تحریمها اگر نتیجهای هم داشته باشند، خود را در درازمدت نشان میدهند. این موضوعی است که شاهزاده سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان در فوریه امسال پس از دیدار با هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا بر آن انگشت گذاشت و گفت: «ما به قضیه در بُعد کوتاه مدت آن نگاه میکنیم، چون خود را به خطر نزدیکتر میبینیم ... ما خواهان راه حل سریعی هستیم».
اما این راه حل چیست؟ به گفته مصطفی علانی، عربستان از سیاست اعمال فشار بر ایران به خاطر برنامههای اتمی حاکمان آن ناخشنود است، اما خود این کشور بدیلی ندارد که در مقابل آن ارائه کند.