آلمان پناهجویان ایرانی بیشتری می‌پذیرد

به گزارش دویچه وله آلمان قصد دارد پناهجویان ایرانی بیشتری بپذیرد. سخنگوی وزارت کشور آلمان روز شنبه (۲۴ ژوئیه) گفت که آلمان یک گروه ۱۲ نفره از پناهجویان دگراندیش ایرانی را پذیرفته است. این پناهجویان نخستین افراد از یک گروه پنجاه نفره هستند.


آلمان از اواسط ماه ژوئن تا کنون دوازده ایرانی دگراندیش را پناه داده است. یک نفر دیگر هم در روزهای آینده وارد آلمان خواهد شد. علاوه بر آن، اداره‌ کل امور مهاجرت و پناهندگی در آلمان، ۲۶ تن دیگر را نیز برگزیده است. پرونده‌ی ۱۱ تن دیگر نیز هنوز در دست بررسی است.

 هفته‌نامه‌ آلمانی «اشپیگل» گزارش داد که آلمان قصد دارد بین ۱۰ تا ۲۰ ایرانی دگراندیش را در خاک خود پناه دهد. وزارت کشور آلمان رقمی ذکر نکرده و صرفا گفته بود که درخواست پناهندگی این افراد «مورد به مورد» بررسی خواهد شد.

 انتقاد از «همبستگی ناچیز»

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان پس از سرکوب خونین تظاهرات مردمی در ایران، همبستگی دولت آلمان را با قربانیان این رویداد اعلام کرد. ولی شماری از شخصیت‌های آزادیخواه و فعالان حقوق‌بشر در آلمان، اقدامات دولت این کشور را در مورد پناهجویان ایران ناکافی می‌دانند. به گفته‌ آنان، سخنان دولتمردان آلمانی در همبستگی با قربانیان حوادث یک سال گذشته در ایران، تا کنون پشتوانه عملی کافی نداشته است.

 به گفته هایو فونکه، کارشناس سیاسی دانشگاه برلین، هم اکنون حدود ۴۰۰۰ ایرانی گریخته از میهن در ترکیه بسرمی‌برند و منتظر پذیرفته شدن از سوی یک کشور سوم هستند. به باور وی، رقم ۵۰ نفری که دولت آلمان برای پذیرش پناهجویان ایرانی اعلام کرده بسیار ناچیز است. تازه این رقم در آغاز ۲۰ نفر بود و پس از بحث‌ها و جدل‌های فراوان به ۵۰ نفر افزایش یافت. به گفته فونکه، این در حالی است که کشوری مانند نروژ تا کنون ۱۵۰ ایرانی گریخته به ترکیه را در خاک خود پناه داده است.

 فولکر بک، سخنگوی کمیسیون حقوق بشر حزب سبزهای آلمان، پذیرش ۵۰ نفر ایرانی دگراندیش را «نخستین گام مهم ولی ناکافی» دولت می‌داند. به گفته وی، آلمان قاعدتا می‌بایست در میان کشورهای اتحادیه‌ی اروپا، بیشترین سهم را برعهده می‌گرفت، ولی چنین نشد. وی از «تصمیم‌گیری بسیار دیر» در باره‌ی ایرانیان دگراندیش گریخته به ترکیه انتقاد کرد.

 

هایو فونکه خاطر نشان می‌سازد که از اوایل سال جاری موارد مشخصی از فراریان ایرانی به ترکیه وجود داشته که در زندان‌های جمهوری اسلامی به شدت مورد اذیت و آزار قرار گرفته و شکنجه شده بودند. خود این سیاست‌شناس آلمانی در همکاری با ایرانیان تبعیدی فهرستی از افرادی تهیه کرده بود که رژیم جمهوری اسلامی حقوق بشر را در مورد آنان به شدت نقض کرده بود. وی تاکید می‌کند که این افراد در خاک ترکیه به هیچ وجه از دست ماموران امنیتی ایران در امان نبوده‌ و نیستند.