نیویورک تایمز درباره کنفرانس رهبران سه عضو دائمی شورای امنیت ملل متحد نوشت: پرزیدنت اوباما و رهبران انگلستان و فرانسه روز جمعه ساختن یک مرکز زیرزمینی سوخت اتمی توسط رژیم ایران که طی سالیان آن را از بازرسان بین المللی اتمی پنهان کرده است افشا می کنند.
به گزارش نیویورک تایمز یک مقام عالیرتبه آمریکا با اشاره به افشای مراکز اتمی رژیم توسط مقاومت ایران گفت «مقامات ایران سه بار تقلب کرده اند» «و تا کنون سه بار هم گیر افتاده اند». این مقام به افشاگری گروه مخالف ایرانی که به کشف مرکز اتمی در نظنز در سال 2002 منجر گردید و شواهدی که 2 سال پیش بدست آمداشاره میکرد.
نیویورک تایمز افزود: این افشاگری سه کشور قبل از گشایش اجلاس اقتصادی گروه 20 که در آمریکا برگزار میشود بنظر میرسد که به اورژانس بودن رویارویی دیپلماتیک با رژیم ایران بر سری جاه طلبی هایش برای ساختن توانایی تسلیحات اتمی مرتبط است. آقای اوباما همراه با گوردون براون نخست وزیر انگلستان و نیکولا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه از این ایران خواهند خواست که به آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دهد بلافاصله به بازرسی این مرکز که گفته میشود در 100 مایلی جنوب شرقی تهران قرار دارد بپردازد.
مقامات آمریکایی می گویند که آنها برای سالیان پروژه مخفی را دنبال کرده اند اما آقای اوباما تصمیم گرفته که آن را علنی سازد زیرا که ایران در هفته های اخیر کشف کرده است که منابع اطلاعاتی غربی از این پروژه سری اطلاع پیدا کرده اند. روز دوشنبه رژیم ایران یک نامه به آژانس بین المللی انرژی اتمی نوشت و گفت که در حال ساختن سایتی است که هرگز آن را فاش نکرده است.
اما محمود احمدی نژاد در هفته جاری در دیدار از سازمان ملل درباره این مرکز چیزی نگفت درحالی که او تکرار کرد که ایران به طور کامل با بازرسان همکاری کرده است و اتهامات درباره تسلیحات هسته ای ساختگی است.
به گزارش سی ان ان (2مهر88) رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی خود در شورای امنیت ملل متحد از رژیم ایران خواست از قطعنامه های شورای امنیت ملل متحد تبعیت کند:
قطعنامه یی که ما تصویب کردیم، پیمان ان پی تی را تقویت خواهد کرد. ما روشن ساخته ایم که شورای امنیت، هم اختیار و هم مسئولیت دارد، که نسبت به عدم رعایت این پیمان نامه، واکنش نشان دهد. ما همچنین روشن ساخته ایم که شورای امنیت اختیار و مسئولیت دارد، که وقتی نقض این پیمان نامه، صلح و امنیت بین المللی را مورد تهدید قرار می دهد، در صورت نیاز واکنش نشان دهد. این امر شامل تبعیت کامل از قطعنامه های شورای امنیت در مورد ایران و کره شمالی می شود. . . به نوبه خود در مورد آمریکا، من قول داده ام که در پی توافقنامه های جدیدی با روسیه باشیم تا کلاهک های جنگی استراتژیک و پرتاب کننده های آنها را بطور مادی و ملموس کاهش دهیم. . .
شورای امنیت ملل متحد به اتفاق آرا به یک قطعنامه با هدف توقف گسترش تسلیحات اتمی رای داد
خبرگزاری فرانسه(2مهر88) با اعلام این خبر نوشت این اقدام نقطه عطف جلسه این مجمع عمومی سازمان ملل بود. 15عضو شورای امنیت در یک نشست بی سابقه که ریاست آنرا باراک اوباما برعهده داشت دست به این اقدام زدند.
نیکولا سارکوزی، رئیس جمهور فرانسه در اجلاس شورای امنیت ملل متحد درمورد منع گسترش سلاحهای هسته یی تصریح کرد تنها نتیجه گفتگوها با رژیم ایران « اورانیوم غنی شده بیشتر، و سانتریفوژهای بیشتر برای این رژیم بوده است. به گزارش تلویزیون رویتر(2مهر88) وی گفت:
آقای رئیس،
فرانسه از ابتکار شما برای برگزاری این جلسه و تمامی تلاشهایی که با روسیه برای کاهش سلاح اتمی صورت گرفته، حمایت می کند. ولی اجازه بدهید صریح باشیم. ما اینجا برای برقراری صلح آمده ایم، ما حق داریم که در رابطه با آینده صحبت کنیم، ولی قبل از رسیدن به آینده، یک زمان حالی هم وجود دارد و در زمان حال، ما با دو بحران عمده گسترش سلاح اتمی رو به رو هستیم. مردم جهان به ما گوش میکنند، به قولهایی که میدهیم، به تعهداتی که می پذیریم، به سخنانی که ما ادا میکنیم. ولی ما در یک جهان واقعی زندگی میکنیم، نه یک جهان خیالی. ما میگوییم بله، کاهش (تسلیحات اتمی). پرزیدنت اوباما هم شخصا گفت من آرزوی جهانی را دارم که در آن چنین سلاحهایی وجود نداشته باشد. در حالی که رو به روی ما دو کشور هستند که دقیقاً خلاف این کار را میکنند، همین الان! در همین لحظه!
ایران از سال 2005 تاکنون پنج قطعنامه شورای امنیت را به سُخره گرفته است، پنج قطعنامه! از سال 2005، جامعه جهانی از ایران خواسته است تا پای گفتگو بیاید. پیشنهادی در سال 2005 بود، یک پیشنهاد دیگر گفتگو در سال 2006 بود، همینطور در سال 2007، دوباره در سال 2008، و یک پیشنهاد دیگر هم در آوریل 2009 شد. البته که من از دست دراز شده آمریکاییها حمایت میکنم، پرزیدنت اوباما درست گفت که ما باید پیشنهاد گفتگو را ارائه بدهیم، ولی آخر این پیشنهادها چه دستاوردی برای جامعه جهانی داشته است. ابداً هیچ چیز! فقط اورانیوم غنی شده بیشتر، و سانتریفوژهای بیشتر! و علاوه بر اینها بیانیهیی توسط سران رژیم ایران برای نابود کردن یک عضو جامعه جهانی از روی نقشه!؟ ما می خواهیم در این باره چکار کنیم؟ باید چه فکری کرد؟ ما باید از این چه نتیجه یی بگیریم؟ لحظه یی فراخواهد رسید که واقعیتهای سرسخت ما را مجبور به اتخاذ تصمیمی خواهد کرد. اگر ما در نهایت جهانی عاری از سلاح اتمی می خواهیم، پس اجازه ندهید که قوانین بین المللی نقض شوند. من مواضع مختلف همه این رؤسای جمهوری را درک می کنم. اما روزی خواهد رسید که یکی از همسایگانمان که به سلاح اتمی دست یافته است، ما را تهدید خواهد کرد… لذا در حالی که من کاملا از آنچه که در قطعنامه ذکر شده حمایت میکنم و از ابتکار پرزیدنت اوباما استقبال می کنم، معتقدم که اگر ما به صورت یکپارچه جرأت وضع و اعمال تحریم علیه آنهایی که قطعنامههای شورای امنیت را نقض می کنند، داشته باشیم، به تعهداتمان برای رسیدن به جهانی با سلاحهای اتمی کمتر، و در نهایت عاری از سلاح اتمی، اعتبار می بخشیم. .
نیکلا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه تأکید کرد که باید برای وادار ساختن رژیم به پاسخگویی به خواسته جامعه بین اللملی ضرب الاجل تعیین شود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس(1مهر88)، سارکوزی گفت: «اگر گفتگوها با ایران بر سر برنامه اتمی بینتیجه بماند، انتظار دارم، یک ضرب الاجل تا ماه دسامبر داده شود»
وی گفتگو با دیکتاتوری آخوندی بر سر برنامه اتمی را بی نتیجه خواند و افزود: «دیالوگ چشماندازی ندارد و ضربالاجلی خواهد بود که تصور من این است که ماه دسامبر خواهد بود. فرانسه یکی از 6 کشوریست که در مورد این مسأله با ایران مذاکره میکند».
رئیس جمهور فرانسه باردیگر تأکید کرد که قصد رژیم ایران دستیابی به سلاح اتمی است»