چهلمین دور مذاکرات, هسته ای با کشورهای 5 بعلاوه 1, اینبار در پایتخت قزاقستان در حالی بدون دستیابی به نتیجه به پایان رسید که هم قبل و هم بعد از مذاکرات مجموعه ئی ضد و نقیض از اخبار و گزارشات برای مخدوش کردن فضای اصلی آن انتشار بیرونی یافته است. در این رابطه از جمله سخن از دادن امتیازاتی به دیکتاتور مذهبی به میان آمده. خبرگزاری آسوشیتد پرس بلافاصله پس از شکست مذاکرات گوشه هائی از این امتیازات را به نقل از یک ,, دیپلمات بی نام نشان ,, چنین گزارش کرد ,, در پیشنهادهای تازه، 5 بعلاوه 1 از خواست تعطیلی تأسیسات اتمی فردو صرفنظر کرده و پذیرفته است که تحت شرایطی بخشی از تحریمها را لغو نماید. ایران ظاهرا می تواند اورانیوم 20 درصدی مورد نیاز خود در راکتور اتمی امیراباد را حفظ نموده ولی دخائر اورانیوم 20 درصدی خود را محدود نماید ,,. این خبرگزاری در ادامه می افزاید : ,, غرب از ایران می خواهد فعالیت های غنی سازی خود در تاسسیات فردو را به حالت تعلیق در آورد ,,. .
ظاهرا دستگاه جدید مماشات از سیاست های غلط و هزینه ساز در سی سال گذشته هیچ یاد نگرفته است.
در پی انتشار این خبر بود که علی باقری، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی رژیم در مصاحبه ئی با تلویزیونی حکومتی مدعی شد که "کشورهای 5 بعلاوه 1 با اذعان به حقوق هستهای ایران، منطق کشورمان را پذیرفتند,,. بهر حال معلوم نیست که اگر این کشورها به واقع ,, حق هسته ئی رژیم ,, را به رسمیت شمرده باشند, پس چرا مذاکرات آلماتی بدون دستیابی به بیانیه ئی مشترک خاتمه یافت و توافقی حتی بطور صوری هم که شده صورت نگرفته است. جملات معاون پاسدار جلیلی در حالی عنوان میشود که بلافاصله یک دیپلمات اروپائی ضمن تکذیب این جملات ,, تاکید کرد که به ایران تفهیم شده که "قابلیتهای" مرکز اتمی فردو باید "محدود" شود. این دیپلمات ارشد اروپایی که نخواست نامش فاش شود تصریح کرد که از این فرمولبندی "ناروشن" آگاهانه استفاده شده تا ادامه مذاکرات اتمی به خطر نیافتد ,, رادیو آلمان 1 مارس 2013
پیش از برگزاری ایندور از مذاکرات بسیاری از کارشناسان بدرستی بر این یقین بودند که برای این دور از گفتگو راهی جز شکست نمی توان پیش بینی کرد. این شکست را فرانسوا اولاند, رئیس جمهور فرانسه با بهترین و واقعی ترین جملات پس از برگزاری دور هشتم گفتگو ها بیان کرده است. به گزارش خبرگزاری اینترفاکس فرانسوا اولاند روز جمعه و در پی دیدار با پوتین , همتای روسی خود در مسکو در یک نشست خبری گفت : ,, متاسفانه مذاکرات اخیر 5بعلاوه 1 با ایران به هیچ نتیجه ملموسی نرسید. ایران باید بدون هیچ شرطی برنامه هسته ای نظامی خود را پایان دهد.,,
شکست ایندوره از مذاکرات بحدی بود که برخلاف سنوات قبلی پس از برگزاری گفتگوها طرفین حتی حاضر به برگزاری کنفرانس مطبوعاتی نشده و تنها به انتشار بیانه هائی خشک و خالی برای روحیه دادن به یکدیگر اکتفا کرده و مسئله را تا برگزاری نشست کارشناسی در 18 ماه مارس ختم گرفته اند. پیش از برگزاری دور جدید گفتگوها نیزهیات اعزامی آژانس بین المللی انرژی اتمی که به امید بازدید از پارچین راهی تهران شده بود , دست خالی به وین برگشت. رئیس هیأت اعزامی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران در آن زمان گفت، ,, این دور از مذاکرات هستهای با ایران نیز نتوانست بهبودی در بازرسیهای این سازمان از برنامه اتمی این کشور به وجود بیاورد. وی گفت، دیدار بعدی نیز تعیین نشده است.
کشورهای غربی سی سال است که این بازی را با دشمن مردم ایران براه انداخته اند. اما اصلی ترین نکته در تمامی شکست ها و گرفتن تجربه از آنها در این نکته نهفته است که ولی فقیه در چنبره مخاصمات درونی و با بحران های داخلی روبرو است و عملا امکان هرگونه قدرت مانوری برای رسیدن حتی به توافقی صوری بر سر بحران اتمی را نیز از دست داده است. هرگونه توافقی با طرف مقابل, می تواند به شکاف و عمیق تر شدن بحرانهای لاعلاج دورنی رژیم و اوجگیری جنگ قدرت میان باند های داخلی راه ببرد. در این میان باید توجه داشت که انتخابات قلابی ریاست جمهوری رژیم نیز در پیش است که خود به این قفل حکومتی ضریب ویژه ئی میزند و میدان مانور را برای ولی فقیه و رژیم در کلیت اش بسیار محدودتر از گذشته میکند. یقیننا کشورهای طرف گفتگو با رژیم بدنبال راه حلی فوری تا قبل از اتمی شدن رژیم می باشند, اما این فقط یک طرف سکه است, واقعیت های درون رژیم و ضعف مطلق خامنه ای, خود اکنون حتی با وجود تمامی امتیازات و سالیان مماشات با دیکتاتوری مذهبی, به بزرگترین چالش و قفل در مسئله ی اتمی تبدیل شده است.
11 اسفند 1391