گوردون برآن، نخست وزیر انگلستان اعلام کرد که اگر رژیم آخوندی تا پایان سال جاری به پیشنهاد جامعه جهانی در زمینه همکاری هسته یی واکنشی نشان ندهد، انگلستان آماده استفاده از تحریمهای جدید خواهد بود.
به گزارش تلویزیون الحره(26آبان88) نخستوزیر انگلیس گفت: «طی شش هفته اخیر این پیشنهاد بهطور کامل رد شده و به این ترتیب تشدید فشار بر حکومت تهران درست بهنظر میرسد.»
درپی ارائه گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای حکام، سخنگوی وزارت امور خارجة آمریکا گفت: گزارش آژانس نشان می دهد رژیم ایران به تعهدات هسته ای خود عمل نکرده است و واشینگتن به فشارهای خود بر تهران در باره این موضوع ادامه می دهد.
ایان کلی گفت: گزارش اخیر آژانس در باره برنامه هسته یی رژیم ایران تاکیدی بر آن است که این رژیم همچنان از انجام کامل تعهدات بین المللی در قبال فعالیت های اتمی خود طفره می رود.“
گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی که روز دوشنبه در اختیار اعضای شورای حکام قرار گرفت و بخشهایی از آن به بیرون درز کرده نشان می دهد، رژیم ایران تجهیزات پیچیده ای را وارد سایت قم کرده است. بازرسان این آژانس قصددارند در اواخر ماه جاری میلادی، بار دیگر از این سایت بازدید نمایند. تلویزیون فاکس نیوز(24آبان88) در این باره گزارش داده است: ما اکنون می خواهیم اطلاعات جدیدی در مورد سایتی که زمانی یک سایت مخفی هسته ای در ایران بود، دریافت کنیم. گزارشاتی وجود دارد مبنی بر اینکه رژیم ایران، تجهیزات به شدت پیچیده را وارد این تاسیسات کرده است. آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش اش علنی نشده، اما به بیرون درز کرده و ما می دانیم که بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی قصد دارند در اواخر ماه جاری، مجددا به سایت قم بازگردند. هنوز سانتریفوژی در این سایت نیست، اما این تجهیزات به غایت پیچیده نشان می دهد که برای مدتی طولانی، روی آن (سایت) کار شده است. این سایت، جدید نیست و آنچه که بازرسان آژانس می خواهند به آن پی ببرند، روند ساخت آن است. مسالة ابعاد این سایت، کماکان برای بسیاری از ناظران، مشکل ساز است. حقیقت این است که این سایت، به اندازه کافی برای ارائه سوخت یک نیروگاه سوخت هسته ای مانند بوشهر، گسترده نیست. از این رو، این سوال ایجاد می شود که حقیقتاً این سایت، به منظور چه کاربردی می باشد؟ اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی به این مساله اشاره دارد که مخفی نگه داشتن این سایت برای مدتی نگرانی هایی را ایجاد می کند؛ نگرانی از این که سایتهای مخفی هسته ای دیگری هم، در سراسر ایران وجود داشته باشند.
فاکس نیوز در این باره با جان بولتون سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل نیز گفتگویی انجام داد. جان بولتون گفت، به دلایل متعدد، این گزارش بسیار جالب توجه است. گزارش نشان می دهد که وقتی بازرسان آژانس به آنجا رفتند، هیچ سانتریفوژی در آنجا نبوده و ممکن است رژیم ایران در حال کسب آمادگی برای ارائه نسل جدیدی از سانتریفوژها بوده باشد.
جان بولتون طی گفتگوی دیگری با این شبکه خبری، به ضرب الاجل پیش روی رژیم ایران اشاره کرد و در پاسخ به این سوال که، منظور رییس جمهور آمریکا از این که زمان دیپلماسی رو به پایان میرود چیست؟ گفت: هدف مقدم، 30نوامبر است. این همان روزی است که محمدالبرادعی که رییس آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده، پست خود را ترک می کند و شورای حکام آژانس، گزارش بازرسان آژانس را که به سایت قم رفته بودند، دریافت میکنند. ازاین رو طی ده روز آینده، ما شاهد تحولات زیادی خواهیم بود...
جان بولتون تصریح کرد، رژیم ایران، به زمان نیاز دارد. هر روز که می گذرد و سانتریفوژها می چرخند و کار بر روی برنامه موشکی آنها ادامه دارد، به معنای آن است که آنها در زمینه تهیه سلاح هسته ای، پیشرفته تر و پیچیده تر می شوند... از نظر رژیم ایران، بهترین شق، دسترسی به سلاحی است که بتواند هزاران مایل پرتاب شود. اما حتی اگر آنها به این توانایی نرسند، تهدید کماکان باقی خواهد بود. چرا که آنها می توانند چاشنی سلاح هسته ای را به تروریست ها بدهند، همانگونه که مقادیرزیادی سلاح را طی این سال ها داده اند و آنها را به اروپا و آمریکا و هر جای جهان منتقل کرده اند. از این رو، این تهدید رژیم ایران ادامه دارد و در تمام طول زمانی که ما به مذاکره ادامه می دهیم و پیشنهادی را مطرح سازیم، صرفاً به آنها زمان بیشتری برای دستیابی به پشرفت بالاتری را می دهیم...
آسوشیتد پرس(26آبان88) درموردگزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت : آژانس گزارش جدیدی ارائه داد که بر اساس آن تکنسینهای رژیم ایران، دستگاهای فنی بسیار پیچیدهیی را در یک سایت غنی سازی اورانیم، که از قبل پنهان شده بود نصب کردهاند تا آن را برای استفاده در سال 2011 آماده کنند.
یک مقام ارشد بینالمللی که نسبت به کار این آژانس در ایران شناخت دارد گفت این سایت قادر است یک تن اورانیم را در سال غنی سازی کند. این میزان برای راه اندازی یک کلاهک جنگی کافی است
به گزارش آسوشیتد پرس تمرکز اصلی گزارش آژانس روی سایت قم بوده است. این سایت یک محل به شدت حفاظت شده زیرزمینی است. بازرسانی که ماه گذشته برای بازرسی از این سایت رفته بودند گفتند این سایت یک ساختار بسیار پیشرفته با الزامات برای سانتریفوژهایی است که در محل خود نصب شده بودند. سایت قم میتواند 3000 سانتریفوژ در خود جای دهد.
آسوشیتد پرس نوشت: کشف سایت قم نگرانی درمورد وجود محلهای مخفی دیگر این رژیم را بالا برده است.
در پی انتشار گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درمورد فعالیتهای هستهیی رژیم ایران، سناتور جوزف لیبرمن، رئیس کمیته امنیت ملی سنای آمریکا گفت: رژیم ایران در آزمون اوباما شکست خورد.
لیبرمن گفت زمان برای حرکت به سوی فاز دوم رویکرد آمریکا در برابر رژیم ایران فرا رسیده است. وی با اشاره به نتایج بازرسی از سایت رژیم درنزدیکی قم، گفت:رژیم ایران به آمریکا جواب رد داد.
رئیس کمیته امنیت ملی سنای آمریکا افزود: تنها چیزی که رژیم ایران بیش از بمب اتم به آن اهمیت میدهد بقای حکومت است و امید من این است که با اعمال فشارهای سنگین اقتصادی، آن گزینه را به روی میز مذاکره بیاوریم.
سناتور لیندزی گراهام نیز گفت پنجره فرصت بسیار محدود است و دولت اوباما باید مسأله را بسیار جدی بگیرد.
در همین حال سناتور جمهوریخواه جان کایل، قائم مقام رهبر اقلیت در سنا، طی مقاله ای با انتقاد شدید از رویکرد اوباما در برابر قیام مردم ایران، نوشت: بیانیههای پرزیدنت اوباما در ارتباط با حمایت از مردم ایران از شهامت اخلاقی لازم در صحنه بینالمللی برخوردار نیست.
کایل نوشت: امید من این بود زمانی که مردم دموکراسیخواه ایران پا به خیابانها گذاشتند دولت باید قویا از مردمی که جان خود را برای مقابله با رژیم سرکوبگر به خطر انداخته اند حمایت می کرد
وزارت خارجه رژیم علیه گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی موضع گرفت و مضمون آن را «اعمال فشارهای سیاسی» به حکومت آخوندی توصیف کرد.
وزارت امور خارجه رژیم آخوندی درباره جدیدترین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد: این گزارشها معمولا با ابهاماتی همراه هستند برای اینکه فشارهای سیاسی که روی آنها است را توجیه کنند، زیرا ما معتقدیم اصل رسیدگی به پروندهی هستهیی ایران باید به صورت تخصصی و فنی و در چارچوب یک عضو آژانس بررسی شود. وقتی سعی میکنند با فشارهای سیاسی این مسئله را از مسیر طبیعی خارج کنند، مسلم است که گزارشهایی که منتشر میشود با دید سیاسی سعی میکنند به صورت خطرناک و مبهم که ممکن است در آینده خطایی داشته باشد، جلوه دهند.
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایسنا(25آبان88) سخنگوی وزارت امور خارجه رژیم آخوندی گفت: نکتهای که به صورت تکراری در این گزارش اشاره شده این است که به رغم مصوبات شورای امنیت، ایران پروتکل الحاقی را به اجرا در نیاورده است در حالیکه باید گفت ما بارها به این مسئله پاسخ دادهایم به دلیل اینکه مبنای حقوقی نداشته است که این پرونده از آژانس انرژی اتمی به نیویورک منعکس شود و در آنجا بررسی شود، بنابراین طبیعی است که خود را ملزم و متعهد به اجرای این مصوبات نمیدانیم.
تلویزیون آخوندها (25آبان88)در واکنش به گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: آژانس در گزارش امروز خودش هم مثل موارد گزارش های قبلی موارد دو پهلو داشته و از جمهوری اسلامی ایران خواسته که برای اعتماد سازی هرچه بیشتر پروتکل الحاقی را امضاء بکنند.
روزنامه حکومتی جمهوری(26آبان88 باعنوان «مسکو در جایگاه تهدید کننده» نوشت: رفتار اخیر آقای مدودف جایگاه مسکو را کاملا دگرگون ساخته و از موضع یک ” همسایه و همکار اتمی “ به یک ” تهدید کننده “ تغییر داده است
این روزنامه نوشت : سیر تحولات پرشتاب این روزها پاسخ این سئوال پرابهام را به خوبی روشن کرد که آیا روس ها قابل اعتماد هستند و تعهداتشان دارای پشتوانه های اطمینان بخش است و عملی خواهد شد البته پیش از این هم دلایل محکمی برای تردید نسبت به رفتار و مواضع مسکو در اختیار داشتیم و دیدیم که مسکو در اجرای تعهداتش در خصوص راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر و ارسال سیستم دفاع موشکی ” اس 300 “ تعلل کرد و هنوز هم طفره می رود و همه چیز را به فردائی حواله می دهد که می دانیم شاید به این زودیها و چه بسا هرگز فرانرسد. ولی رفتار اخیر آقای مدودف جایگاه مسکو را کاملا دگرگون ساخته و از موضع یک ” همسایه و همکار اتمی “ به یک ” تهدید کننده “ تغییر داده است که در چارچوب تحقق خواسته های آمریکا و اسرائیل برای ما خط و نشان می کشد و گزینه های زیر و روی میز از دیدگاه آنها را به ما گوشزد می کند!
شاید نیازی نباشد به آقای مدودف نکات چندانی را خاطرنشان سازیم ولی قطعا لازم است به واشنگتن بفهمانیم که تهدید ایران از زبان مسکو هم نمی تواند در انتخاب مسیر حرکت ایران کمترین تاثیری داشته باشد. روزنامه حکومتی جمهوری افزود: روشن است که آقای مدودف هم از ” تکرار خواسته های واشنگتن “ سودی نخواهد برد و در عین حال دلایل محکم تری برای اثبات منطقی بودن تردیدی که نسبت به مسکو وجود دارد را ارائه داده و رمز بی اعتمادی ها به مسکو را عملا آشکارتر ساخته است … درک این نکته برای رهبران کرملین حائز اهمیت فراوان است که همدستی با آمریکا قطعا در این پرونده به نفع مسکو نخواهد بود.
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایرنا(25آبان88) پاسدار کوثری عضو کمیسیون امنیت مجلس ارتجاع روسیه را به دلیل به تعویق انداختن راه اندازی رآکتور اتمی بوشهر مورد حمله قرار داد و گفت: نقض چندین باره تعهدات روسیه به هیچ وجه برای ما قابل قبول نیست.