یزدان حاج‌حمزه: معنای دیدار رئیس دولت فلسطین با رئیس‌جمهور برگزیده مقاومت ایران در پاریس؟

دیدار آقای محمود عباس، رئیس دولت فلسطین و هیئت همراه او با خانم مریم رجوی رئیس‌جمهور برگزیده مقاومت ایران و هیئتی از این مقاومت که روز ۳۰ ژوئیه 2016 در پاریس انجام گرفت، به لحاظ زمان و مکان و موضوع، حاوی معنا و بار سیاسی ـ اجتماعی مهمی بود که بحث و واکنش ناظران نسبت به آن همچنان ادامه دارد. سفر اخیر رئیس دولت فلسطین و هیئت همراه او به پاریس، در اساس برای بحث و گفت‌وشنود درباره پیشبرد طرح فرانسه برای ازسرگیری مذاکرات صلح فلسطین بر مبنای تشکیل دو دولت فلسطین و اسرائیل انجام گرفت و ملاقات دولت فلسطین با هیئت مقاومت ایران بلافاصله پس از بحث و ملاقات‌هایی به عمل آمد که آن‌ها درباره این طرح با وزیر خارجه فرانسه و وزیر خارجه آمریکا در پاریس داشتند. چنانکه در خبرها آمده بود آقای محمود عباس در این ملاقات خانم رجوی را در جریان این طرح قرار داده است.

یادآوری می‌شود که موافتنامه‌‌های امضاشده و طرح‌هایی که تابه‌حال برای برقراری صلح بین اسرا‌ئیل و فلسطین ارائه‌شده ازجمله «موافقتنامه اسلو»، موافقت‌نامه معروف به «کمپ دیوید» و همچنین آخرین طرح صلحی که عربستان و کشورهای عربی در سال ۲۰۱۲ بر مبنای تشکیل دو دولت فلسطین و اسرا‌ئیل ارائه داده‌اند، به علت کارشکنی‌های گوناگون تابه‌حال بی‌نتیجه مانده است. دولت فرانسه در سال ۲۰۱۲ با ۷۵ کشور دیگر که پیش از او دولت فلسطین را به رسمیت شناخته بودند همراه شد و پس از برقراری روابط دیپلوماتیک با این دولت، طرح صلح جدیدی را در میان گذاشت که از حمایت کامل دولت فلسطین برخوردار است. فرانسه در روز ۳ ژوئن ۲۰۱۶ با تشکیل کنفرانسی مرکب از ۳۰ وزیر از کشورهای عربی و غربی و سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا در پاریس، تلاش برای انجام مذاکرات صلح فلسطین و اسرائیل در چارچوب موردنظر خود را آغاز کرد و در نظر دارد تا پایان سال میلادی با تشکیل کنفرانس دیگری مرکب از حاضرین در کنفرانس ۳ ژوئن پاریس و همچنین با مشارکت دو طرف اصلی درگیر یعنی فلسطین و اسرائیل، روند صلح بین آن‌ها و تشکیل دو دولت فلسطین و اسرائیل را دنبال کند.
فرانسوا اولاند رئیس‌جمهور فرانسه، در نطق افتتاحیه کنفرانس 3 ژوئن ۲۰۱۶ در پاریس، روی نکته مهمی انگشت گذاشت و آن اینکه نمی‌توان با طرح صلح فلسطین و اسرائیل برخورد انتزاعی کرد و این طرح باید دربرگیرنده الزامات رفع کارشکنی‌ها و مانع‌تراشی‌هایی باشد که بر سر راه صلح فلسطین و اسرائیل در منطقه خاورمیانه جریان دارد. او در نطق خود به‌طور مشخص اعلام کرد که «طرح صلح فلسطین و اسرائیل باید با محاسبه و مقابله با کارشکنی‌ها و«خرابکاری»های جاری در کل منطقه تدوین و اجرا شود (بولتن رادیو اروپا یک 3 ژوئن 2016).
رژیم ایران عامل اصلی کارشکنی
رژیم ولایت‌فقیهی ایران شرکت در مذاکره صلح منطقه‌ای را، چنانکه خامنه‌ای رهبر این رژیم اعلام کرده، برای موجودیت خود «سم مهلک» تلقی می‌کند. ازاین‌روی درب هر نوع مشارکت در این نوع مذاکره را مسدود کرده و به کارشکنی در کار آن‌ها که برقراری صلح در منطقه را دنبال می‌کنند، می‌پردازد. تا آنجا که به برقراری صلح بین فلسطین و اسرائیل برمی‌گردد رژیم ایران این کارشکنی را چه مستقیم و چه از طریق عوامل منطقه‌ای خود به اجرا می‌گذارد. دولت فلسطین بر این کارشکنی واقف است و دولت فرانسه نیز به اعتبار آنکه ضرورت مقابله با کارشکنی‌ها را لازمه برقراری صلح بین فلسطین و اسرائیل اعلام کرده، ظاهراً باید بر این امر واقف باشد. فرانسه و سایر کشورهای غربی پس‌ازآنکه سال‌ها برای «تغییر رفتار» منطقه‌ای این رژیم مایه‌گذاری و مماشات کرده‌اند اینک جواب خود را از خامنه‌ای گرفته‌اند و آن اینکه رژیم ولایت‌فقیهی ایران مذاکره برای تغییر رفتار و دخالت نکردن در امور فلسطین، سوریه، عراق، یمن و لبنان را برنمی‌تابد و نمی‌تواند «سم مهلک» آن را سر بکشد! بنابراین آن‌ها که در کار پایان دادن به کارشکنی‌های این رژیم جدی هستند، برای تحقق آن باید از مجاری دیگری اقدام کنند. در این فضا باید ملاقات اخیر دولت فلسطین و مقاومت سازمان‌یافته مردم ایران را معنا کرد.
ملاقات دولت فلسطین و مقاومت ایران، در فضایی که شرح آن رفت، حامل پیام‌های سیاسی پرباری است که به برخی از آن‌ها در زیر اشاره می‌شود:
یکم - اولین پیام این ملاقات تأکید بر همبستگی و هم جبهگی دولت فلسطین و مقاومت سازمان‌یافته ایران است. خاصه آنکه پیروزی مقاومتی که بیش از سه دهه است سرنگونی رژیم ولایت‌فقیه را با فداکاری تاریخی خود پیگیری می‌کند، می‌تواند به آشوب و کارشکنی این رژیم در برقراری صلح در منطقه نیز پایان دهد.
دوم - دومین پیام سیاسی این ملاقات درک و تأیید شرایط انقلابی ایران از جانب مبارزانی است که در چارچوب سازمان آزادی‌بخش فلسطین (الفتح) چند دهه تجربه مبارزه آزادی‌بخش و دیپلماسی انقلابی را تجربه کرده‌اند. این مبارزان اصیل دریافته‌اند که اولاً شرط پایه‌ای انقلاب در ایران که تضاد لاینحل و حاد اقتصادی ـ اجتماعی و سیاسی جامعه ایران با رژیم ولایت‌فقیه است فراهم است و این تضاد چشم‌انداز حل‌وفصل ندارد و در حال جوشش و ارتقاء است. ثانیاً مقاومت سازمان‌یافته ایران، مثل الفتح، پس از عبور از پیچ‌های خطرناک و با طل‌کردن برچسب‌های سازشکارانه و نا چسب تروریسم و خشونت‌گرایی، اینک در موقعیتی قرارگرفته که از عهده سازماندهی انقلاب آزادی‌بخش در ایران برمی‌آید و می‌تواند مبشر ایرانی آزاد و برقراری فضای همزیستی مسالمت‌آمیز با همه کشورها و به‌خصوص همسایگان منطقه‌ای خود و به‌طور اخص با دولت در شرف استقرار در مرزهای به رسمیت شناخته‌شده کشور فلسطین باشد.
سوم - این ملاقات نویدبخش برقراری رابطه دوستی آینده‌ساز ایران و مقاومت آزادی‌بخش ایران با دولت فلسطین و مقاومت آزادی‌بخش فلسطین است. خانم رجوی در دیدار با محمود عباس از صمیم قلب خواستار موفقیت ایشان در طی آخرین مراحل استقرار کشور فلسطین شد و در این مرحله حساس بر همراهی و دوستی طولانی و ریشه‌دار جامعه ایران با مردم فلسطین تأکید کرد. این دیدار یادآور همراهی و پشتیبانی دیرینه و عمیق مردم ایران و مبارزان آزادیخواه این مردم از جنبش آزادی‌بخش فلسطین بود. تأکید بر حقانیت حمایتی بود که ایرانی‌ها از مردم مظلوم فلسطین که از سرزمین اجدادی خود رانده‌شده و از آن‌ها نفی بلد گردیده بود، به عمل آوردند و خاطره جمع‌آوری کمک مالی برای فلسطینی‌ها توسط شخصیت‌هایی نظیر مرحوم آیت‌الله محمود طالقانی را زنده کرد. خاطره مشارکت مجاهدین خلق ایران در نبرد آزادی‌بخش فلسطین و تشکیل «گروه فلسطین» برای مشارکت در این نبرد توسط مبارز شهید شکرالله پاکنژاد را زنده کرد.
به امید آینده‌ای روشن و قرین صلح و آزادی برای مردم ایران و مردم فلسطین و کل منطقه خاورمیانه.